Куди українці їдуть вчитися? - Найпопулярніші напрямки навчання за кордоном

13 травня 2015

Освіта за кордоном має безліч переваг – це визнаний диплом, практика та міжнародний досвід, а головне можливість побудувати кар'єру у престижних закордонних компаніях.

Незважаючи на кризові явища в економіці, кількість українців, які бажають навчатися за кордоном, не зменшилась. Такі тенденції можна пояснити незмінним бажанням батьків забезпечити хороше майбутнє своїх дітей.

Тож які країни обирають українські студенти для здобуття освіти?

куди поїхати вчитися за кордоном

Середня освіта за кордоном

Традиційно найпопулярнішим є здобуття вищої освіти, хоча останнім часом збільшується кількість українських школярів, які отримують середню освіту у закордонних школах-пансіонах.

☑️ Закінчуючи школу за кордоном, старшокласники більш адаптовані до мовного та соціального середовища, вільно почуваються в новому суспільстві, а також отримують хорошу базову підготовку з потрібних предметів і з більшою ймовірністю вступають у бажані престижні ВНЗ.

Наприклад, закінчивши британську шкільну програму, не потрібно проходити 1-2-річну підготовку з A-level або Foundation. Старшокласники заощаджують один-два роки і вступають безпосередньо до британських університетів.

А шкільна програма США та Канади виключає потребу у проходженні підготовки за програмами IB або AP, а також відкриває прямий вступ до найрейтинговіших університетів світу.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Підготовка до вступу до ВНЗ

Через канікули

Підготовку українського старшокласника (7-11 класи) до вступу до закордонного вишу найкраще починати з поїздок до літніх таборів за кордоном. Це, перш за все, поступове опанування мовної практики, оскільки іноземна мова є найважливішим фактором при вступі до закордонного університету.

У таких поїздках дитина адаптується до іноземної мови, яка стане для неї не просто сухим шкільним предметом, а способом реальної комунікації.

Через програми підготовки

У більшість найкращих університетів не можна вступити після 9-го чи 11-го класу української школи, тому для старшокласників цього віку розроблені спеціальні підготовчі програми, такі як A-level, Foundation, IB, Studienkolleg.

Тут старшокласники проходять інтенсивну підготовку, наздоганяють відсутні 12-13 класи середньої освіти, адаптуються і дорослішають, стають відповідальнішими, більш зібраними і таким чином готуються до студентського життя.

Однак підкреслимо, що для цього потрібна моральна готовність і батьків, і дитини.


Вища освіта - найпопулярніші країни

Найпопулярнішими на сьогодні напрямками для здобуття вищої освіти є Канада, Німеччина, Польща, Нідерланди та Великобританія.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Розглянемо докладніше топ-8 країн, які обирають українські студенти:

8. Латвія, Литва, Естонія

Країни Прибалтики охоче приймають українських студентів, надаючи можливість навчання англійською мовою. Вартість освіти не висока і коливається в межах 3,000-5,000 EUR на рік.

Однак, без знання національної мови подальша кар'єра в цих країнах має менше перспектив, ніж у країнах, де всі говорять англійською.

Також знайти роботу під час навчання в Литві, Латвії або Естонії досить складно. Студентам доводиться залишатися під опікою батьків, щоб оплачувати навчання, проживання та інші витрати. Працювати під час навчання у Прибалтиці теоретично можливо, але поліція цього не заохочує.

7. Ірландія

Якщо говорити про альтернативні варіанти – то хорошою альтернативою часто дорогій британській освіті може стати навчання в Ірландії. Ця країна менш популярна серед українців (і дуже дарма!), тому в літніх таборах багато іноземців, які не говорять українською чи російською мовами, що важливо для повного занурення у мовне середовище.

Здобуття освіти в Ірландії, як і супутні витрати (проживання, харчування) - обійдеться трохи дешевше, ніж у Британії. В Ірландії діє спеціальна програма: студенти мають право залишатися в країні протягом року після закінчення вузу – цей час можна використати на пошук роботи за фахом.

6. Швейцарія, Італія та Австрія

У Італію частіше їдуть вивчати дизайн та моду. Австрію часто розглядають як альтернативу навчанню в Німеччині, та обирають архітектуру, економіку, готельний бізнес та інші.

Швейцарія відома якістю підготовки в галузі індустрії гостинності та готельного бізнесу, банківської справи та міжнародних відносин.

Варто відразу сказати, що залишитися в цих країнах після закінчення навчання досить складно, і якихось цікавих державних програм для іноземних випускників майже немає.

Навчання у приватних швейцарських університетах готельно-ресторанного бізнесу є досить дорогим, але тут студенти отримують стажування у великих міжнародних компаніях та величезну підтримку у пошуку роботодавців.

Більшість цих випускників стають високооплачуваними фахівцями вже в перший рік роботи.

5. Нідерланди

Освіта в Нідерландах - напрямок дуже перспективний, але поки що недооцінений українськими студентами. Тут готують висококласних фахівців у сфері IT, бізнесу та багатьох інших.

При цьому навчання у топ-вузах Нідерландів проходить повністю англійською мовою, а серед самих голландців 96% знають англійську мову. Випускники мають можливість легально залишитися в країні на 1 рік для пошуку роботи.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

4. США

Освіта в США дуже популярна серед українців. Найчастіше вступають на бізнес-напрямки, маркетинг, інженерію, журналістику, менеджмент, технічні спеціальності.

Особливістю американських університетів є традиційно висока якість навчання та великі спортивні можливості - команди та секції при вузах, через які можна отримувати стипендію тим студентам, які посилено та професійно займаються спортом.

Знову ж таки, у США практично немає можливостей легально залишитися після навчання, і випускник зобов'язаний повернутися на батьківщину. Ще одним мінусом можна назвати вартість навчання – вона досить висока. Проте студент може намагатися шукати стипендіальні програми на офіційних сайтах ВНЗ.

3. Великобританія

Освіта у Великій Британії популярна не лише серед українських студентів. Сотні тисяч абітурієнтів з усього світу щороку подають документи до британських вишів.

Навіть незважаючи на порівняно високу вартість навчання та посилення Великобританією правил щодо можливості залишитися і знайти роботу після здобуття вищої освіти.

Багатьом випускникам вдається влаштуватися в престижні компанії і таким чином закласти фундамент майбутньої успішної кар'єри, інші повертаються на батьківщину і також ефективно використовують знання для досягнення кар'єрних цілей.

2. Канада

Освіту в Канаді можна отримувати відразу після української школи. До українських студентів (як і до всіх іноземних) тут дуже хороше ставлення. Міграційна політика в країні є дуже демократичною і відкритою.

Іноземні студенти, які отримали канадський диплом, мають дозвіл на працевлаштування від 1 до 3 років. Крім того, протягом навчання в канадському університеті або коледжі, дозволяється підробляти до 20 годин на тиждень у навчальний час та повний робочий день під час канікул.

Це найбільш зростаючий по популярності напрямок серед українських студентів, а враховуючи доступну вартість (нижче ніж у США чи Великобританії) і таку ж високу якість освіти - найпривабливіший.

1. Німеччина

Економічно сильна Німеччина славиться своїми державними університетами, які пропонують дуже широкий спектр освітніх програм та дуже якісне навчання.

Однак особливість цієї країни полягає в тому, що вчитися, наприклад на бакалавраті, можна тільки німецькою мовою – бакалаврату англійською мовою у державних вузах Німеччини вкрай мало (а ось у приватних достатньо!).

Під час навчання на магістратурі вже можна вибирати мову навчання – німецька чи англійська.

Великим плюсом на користь рішення здобути освіту в Німеччині є і вартість навчання - українці можуть вчитися умовно безкоштовно у німецьких державних ВНЗ.< /p>

Варто уточнити, при цьому, що існують обов'язкові студентські платежі (300-700 євро на семестр), а також при вступі потрібно відкрити на студента так званий блокований рахунок на суму близько 11,000 євро на рік навчання, який потрібен для оплати проживання та харчування.


Як обрати країну та освітню програму?

Як бачимо, варіантів навчання за кордоном багато, і зорієнтуватися в тому, який з них найкраще відповідає вимогам та можливостям кожної сім'ї самостійно – непросто.

Потрібно виділити багато часу та сил на пошук інформації, все проаналізувати, прорахувати всі можливості та дійти правильного варіанту.

Спростити вам вибір, розробити індивідуальну стратегію здобуття закордонної освіти та втілити її в реальність вам допоможе освітня агенція SIMPLEX.UA!

Ми пропонуємо повний комплекс послуг - від підготовки, профорієнтації, вибору країни та ВНЗ, до успішного вступу, отримання студентської візи та вильоту на навчання.

Заповніть форму

Почніть вступ із SIMPLEX.UA! Заповніть опитування, щоб краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 45 людей
Переваги освіти за кордоном відомі ✅ це визнаний диплом, практика і міжнародний досвід, а головне можливість працювати в престижних зарубіжних компаніях. Але яку країну обрати та куди українці їдуть навчатись? Куди українці їдуть вчитися? - Найпопулярніші напрямки навчання за кордоном | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X