Все про освіту у сфері туризму, готельного та ресторанного бізнесу

27 січня 2022

Туризм та готельний бізнес за кордоном постійно розвивається (навіть в умовах пандемії). Для багатьох країн ця сфера є одним з основних джерел бюджету, тому уряди вкладають величезні ресурси та надають велику підтримку власникам готелів та ресторанів.

Чим вищий статус закладу або компанії, тим ретельніше підбирається персонал, і тим важливішу роль відіграє ваша освіта у сфері туризму та готельного бізнесу.

Робота у сфері гостинності - престижна та високооплачувана. Чим вище рівень співробітника, то швидше він отримає керівну посаду. Багато керівників та власників престижних готелів та ресторанів самі в минулому працювали у цій сфері.

Отримання професії у напрямку готельно-ресторанного бізнесу - це можливість подорожувати, розвиватися, будувати кар'єру та отримати роботу мрії.

освіта у сфері готельного та ресторанного бізнесу

Які навички важливі у сфері гостинності?

Робота у сфері гостинності вимагає наявності особливих навичок та знань. Деякі з них можна отримати з мінімальними витратами часу лише під час навчання в престижних університетах за відповідними спеціальностями.

З критично важливих знань та умінь, професіонали називають:

  • знання іноземних мов (в даній сфері ідеальна англійська мова - це мінімум, краще мати знання додаткових мов)
  • організаторські навички та soft-skills
  • уміння ефективно розподіляти ресурси
  • уміння налагоджувати контакти, ділові зв'язки, вибудовувати партнерські взаємини
  • стресостійкість та неповторне вміння створювати затишок, надавати сервіс преміум-класу
Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Готельний бізнес - В якій країні вчитися?

Швейцарія

Найсильнішими університетами сфери гостинності по праву вважаються навчальні заклади Швейцарії - саме звідси виходять майбутні управлінці найбільших мереж готелів та ресторанів.

Швейцарські вузи високо піднімають планку знань, навичок та інфраструктури для навчання, чим змушують університети інших країн підтягуватися та постійно конкурувати у престижності.

Рівень підготовки фахівців тут найвищий, наприкінці кожного навчального року організується практика у справжніх готелях, а випускники довго без роботи не залишаються – їх швидко розхоплюють великі мережі готелів та туризму у всьому світі.

З найбільш відомих швейцарських університетів можна виділити:

Великобританія

Готельний та туристичний бізнес у Великій Британії знаходиться на зразковому рівні. Саме тому щороку десятки тисяч студентів з'їжджаються сюди з усього світу, щоб здобути освіту в найпрестижніших університетах.

Сильна академічна програма та постійна співпраця з іншими ВНЗ та роботодавцями дозволяють випускникам не тільки знайти роботу в закордонних компаніях, але також бути готовим до відкриття свого власного бізнесу.

Приклади рейтингових вузів:

США та Канада

Як відомо, у США дуже багато університетів з високим рейтингом та якістю навчання. Крім того, Америка - практично батьківщина готельно-ресторанного бізнесу, де можна не лише здобути великий досвід, а й відкрити для себе добрі перспективи щодо подальшого працевлаштування.

Канадські університети давно і успішно переймають досвід із сусідньої США. Але головна особливість Канади – лояльність до українських студентів та дуже високий відсоток працевлаштованих у перший рік після закінчення навчання (понад 90%).

Окрім того, особливою популярністю користуються канадські післядипломні програми (Post-graduate), які дозволяють сьогоднішнім спеціалістам у короткий термін значно покращити знання та підвищити кваліфікацію.

Європа

Відзначимо французькі університети готельно-ресторанного бізнесу, наприклад:

  • Vatel, Hotel and Tourism Business School
  • ESSEC Business School

Іспанські вузи:

У Нідерландах дуже розвинена індустрія туризму та відпочинку, насамперед завдяки випускникам нідерландських ВНЗ. Крім того, вартість навчання в Нідерландах нижча, ніж у популярних Англії чи США.

  • яскравий рейтинговий представник - Hotel School The Hague
  • Breda University of Applied Sciences
  • University of Amsterdam

Німецькі вузи теж можуть похвалитися високим рівнем у навчанні студентів за спеціальностями Рестораний та Готельний бізнес:

І не тільки...

Популярність спеціальностей у сфері гостинності призводить до того, що деякі університети відкривають додаткові кампуси в інших країнах та збільшують кількість місць на курсах. Адже саме випускники престижних закордонних вишів отримують найкращу базу для роботи в готелях та ресторанах найвищого рівня.

Наприклад, такі знамениті мережі готелів, як Ritz, Hilton та Marriott, шукають фахівців для своїх готелів серед сьогоднішніх студентів університетів-партнерів.

Тому вже на етапі навчання студенти престижних вишів можуть отримати реальний досвід роботи у своїй сфері. Також більшість із перерахованих університетів дбають про практику студентів і надають відмінні можливості для стажування.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Професії у сфері туризму та гостинності

Розглянемо детальніше найпопулярніші професії у готельно-ресторанній сфері та перспективи для молодих спеціалістів у сфері готельно-ресторанної справи.

✔️ Керуючий готелем

Керівники готельно-ресторанних комплексів – це фахівці, які відповідають за імідж готелю та всі процеси, що відбуваються всередині нього. Вони відповідальні за наймання фахівців, розподіл обов'язків між ними, навчання та адаптацію новачків.

Заробіток керуючого у звичайному європейському готелі починається від 40,000 USD на рік, у найбільших мережевих готелях керуючим можуть запропонувати до 500,000 USD на рік.

✔️ Адміністратор готелю

Адміністратор готелю відповідає за всю господарську частину управління готелем. Фахівець може оперативно вирішити будь-яку проблему, пов'язану з обслуговуванням клієнтів.

Він керує командою рецепціоністів, покоївок та обслуговуючого персоналу готелю, і є їх безпосереднім керівником. Від його роботи буквально залежить якість обслуговування клієнтів.

Середній заробіток адміністратора в європейському готелі - від 20,000 USD на рік для позицій помічника адміністратора, до 200,000 USD на рік для старшого адміністратора у великому готелі.

✔️ Івент-менеджер

Відповідальні за дозвілля клієнтів, івент-менеджери розробляють концепції будь-яких заходів.

Івент-менеджери - це висококласні організатори, здатні з нуля розробити список розваг, а також детально опрацювати кожну з них.

Залежно від ієрархії всередині компанії, івент-менеджери можуть відповідати за наймання співробітників - музикантів, аніматорів та артистів, а також за облаштування майданчиків, сценарії івентів, їх технічне та художнє оформлення.

Окрім відкритості та креативності, фахівці даного профілю повинні мати хороші організаторські здібності, бути в курсі останніх трендів в індустрії розваг. Заробіток івент-менеджера може залежати від сезону та заповненості готелю або круїзного лайнера, в середньому він становить близько 50,000 USD на рік.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

✔️ Менеджер ресторану

Керуючий рестораном - це спеціаліст, від якого залежить якість послуг та імідж ресторану. Він відповідає за весь персонал, а також приймає ключові рішення, пов'язані з усіма аспектами у закладі: від формування команди до закупівлі продуктів. Заробіток керуючого рестораном може досягати 200,000 USD на рік.

✔️ Менеджер з харчування (Food and beverage manager)

Спеціаліст з харчування, наприклад, відповідає за забезпечення продуктами харчування та напоями. Менеджери з харчування потрібні не тільки в готелях, а й у кейтерингових компаніях, клубах, для обслуговування круїзних лайнерів та великих розважальних центрах.

Фахівці з харчування займаються бюджетуванням закупівель та складанням звітності, управляють персоналом (вантажники, постачальники тощо), беруть участь у складанні меню, винних та коктейльних карт, формуванні акційних пропозицій.

Фахівці з харчування повинні добре розумітися на технологічних нюансах зберігання та транспортування продуктів харчування та напоїв, мати досвід координування закупівель та управління персоналом. Їхній заробіток у великих мережах Європи та Північної Америки становить у середньому від 40,000 до 90,000 USD на рік.

✔️ Шеф-кухар

Серце кожного ресторану – це його шеф-кухар. Імениті шеф-кухарі настільки популярні, що поціновувачі високої кухні можуть відвідувати ресторан, в якому вони працюють, лише для того, щоб скуштувати їхні страви.

Шеф-кухар відповідає за формування меню, він набирає команду та розподіляє обов'язки між її членами. Від професіоналізму шеф-кухаря залежить швидкість та злагодженість роботи на кухні та задоволеність клієнтів.

Заробіток шеф-кухарів високого класу може досягати до 500,000 USD на рік, і навіть більше - все залежить від бажання та вміння презентувати та продавати свої послуги.

✔️ Сомельє

Професія сомельє лише на перший погляд здається простою. Ці вузькопрофільні фахівці відмінно знаються на географії вин та інших спиртних напоїв, технології їх приготування, особливостях зберігання та вживання алкоголю.

Сомелле забезпечує до 40% прибутку ресторанів, що пропонують велику винну карту, тому є досить прибутковою професією.

В обов'язки сомельє входить вибір, дегустація та закупівля напоїв, складання винної та барної картки ресторану, а також консультація клієнтів з напоїв. Фахівці цього профілю високо цінуються в ресторанах та на круїзних лайнерах. Також сомельє можуть працювати на приватних заходах у складі кейтерингової служби.

Початківець сомельє отримує близько 20,000 USD на рік, зі зростанням кваліфікації заробіток фахівця зростає до 50,000 USD на рік і вище.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

✔️ Бренд-менеджер

Конкуренція серед готелів досить сильна, тому для грамотної піар-компанії великі мережі готелів та ресторанів наймають персональних PR та бренд-менеджерів. Це ініціативні та креативні фахівці, які працюють над створенням іміджу закладу, популяризацією його послуг, його репутацією у соціальних мережах та ЗМІ.

Вони тісно співпрацюють із власним відділом продажів, туроператорами та турагентствами. Така праця високо оцінюється роботодавцями, заробіток досвідчених бренд-менеджерів складає понад 30-40 тисяч доларів на рік.

✔️ Менеджер сфери туризму

Спеціаліст, який може підібрати ідеальне місце для відпочинку під будь-які вимоги та допомогти з оформленням усіх необхідних документів – це менеджер туристичного бізнесу.

Фахівець даного профілю має високий рівень підготовки - від нього потрібне гарне знання географії, знання однієї або кількох іноземних мов та відмінно розвинені менеджерські якості.

Великі турагентства Європи, США та Канади пропонують менеджерам зарплату від 25,000 до 90,000 USD на рік.

✔️ Менеджер з розвитку туризму

Сьогодні, окрім звичних нам локацій для відпочинку, регулярно відкриваються та облаштовуються нові барвисті місця. Фахівці з розвитку туризму займаються розвитком інфраструктури на нових туристичних маршрутах і допомагають залучати нових туристів.

Саме вони допомагають розвинути потенціал для розвитку туристичної сфери та створення нових робочих місць, залучити нових клієнтів та подарувати їм незабутні емоції.

Заробіток спеціалістів такого профілю найчастіше є відрядним, в середньому він становить не менше 30,000 USD на рік.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Університети у сфері Туризм, Готельний та ресторанний бізнес

Нижче представлені лише деякі престижні вузи, в яких є спеціальності зі сфери гостинності.

Ми в SIMPLEX.UA робимо індивідуальний підбір кращих вишів та розробляємо персональну стратегію навчання для досягнення ваших майбутніх кар'єрних цілей.

Програми

21 програма

Niagara College (Ніагара коледж)
від 13,200 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Веланд
Glion Institute of Higher Education
від 33,900 CHF на рік
Країна
Швейцарія
Дата
04 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Монтре
Algonquin college (Алгонкин коледж)
від 14,270 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Оттава
Cesar Ritz Colleges
від 27,000 CHF на рік
Країна
Швейцарія
Дата
04 вересня 2023
Вік
18+
Місто
Люцерн
George Brown College (Джордж Браун коледж)
від 12,100 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
18+
Місто
Торонто
EU Business School Munich
від 12,900 EUR на рік
Країна
Німеччина
Дата
02 жовтня 2023
Вік
17+
Місто
Мюнхен
Arizona State University
від 32,760 USD на рік
Країна
США
Дата
04 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Темпе

Вартість навчання та переваги

У більшості європейських університетів готельно-ресторанного бізнесу вартість навчання починається від 15,000 USD на рік. Найдорожчими навчальними закладами є знамениті швейцарські школи – тут програма бакалаврату може оцінюватись у 40,000 доларів за 1 рік навчання та вище.

Однак ця вартість повністю окупається завдяки перспективам, які відкриваються перед студентом вже на етапі навчання:

  • Можливість ідеально вивчити кілька іноземних мов. Англійська мова є обов'язковою для всіх працівників туристичного бізнесу за кордоном, тому кожен студент до кінця навчання зобов'язаний володіти ним на високому рівні. Окрім цього, разом з англійською студенти можуть вивчати кілька додаткових мов.
  • Можливість повністю поринути в атмосферу індустрії. Для учнів найкращих зарубіжних університетів готельно-ресторанного бізнесу створюються умови, що дозволяють їм вже на етапі навчання повноцінно попрацювати у вибраній сфері та познайомитися з її нюансами зсередини, а також завести необхідні знайомства
  • Реальна практика - студенти можуть отримати її без відриву від навчання. На базі багатьох університетів є власні готельні комплекси та ресторани, де студенти можуть відпрацьовувати необхідні навички.

І, очевидно, найбільший плюс від набуття такої професії - це можливість побачити весь світ та спілкуватися зі справжніми професіоналами у сфері гостинності. А також можливість створювати всі умови для кращого відпочинку та робити клієнтів по-справжньому щасливими.

Підбір освітніх програм ⭐
Почніть вступ з SIMPLEX.UA! Заповніть опитування-заявку, щоб ми краще визначити варіанти програм, підготовки та план зарахування до ВНЗ для вас.

Найчастіші питання про навчання у сфері гостинності

✅ У якій країні краще здобувати освіту за напрямом Hospitality?

Найкращий вибір – вузи Швейцарії. Також чудові університети є у США, Канаді, Великій Британії, Франції, Нідерландах.

✅ Що таке сфера гостинності?

Сфера гостинності включає все, що пов'язано з туризмом та подорожами - готелі, рессорти, ресторани, кафе, івент-агентства, туристичний транспорт, компанії з організації подорожей та багато іншого.

✅ Що таке HoReCa?

HoReCa - це скорочення від Hotels, Restaurants and Cafes - найбільша частина сфери гостинності як за кількістю зайнятих фахівців, так і за економічними показниками.

Оцініть статтю:

Програму оцінили 36 людей
Сфера гостинності ✅ туризм і готельний бізнес, або Hospitality - один з популярних напрямків, що постійно розвиваються. Експерти Simplex розповідають про найпопулярніші спеціальності цього напряму, навчання та перспективи для випускників! Найкращі університети у сферах Туризм, Готельний та ресторанний бізнес | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X