Школа в Україні або школа за кордоном? Де здобувати середню освіту?

30 червня 2021

Батьки, які звикли багато планувати заздалегідь (в тому числі навчання і майбутню кар'єру для своїх дітей), часто звертаються до нас в SIMPLEX зі схожими питаннями:

💬 Школа в Україні або школа за кордоном - в чому різниця?

💬 Де здобувати середню освіту, якщо ми плануємо вступати в закордонний вуз?

💬 Чи може дитина вступати до університету за кордоном після української школи?

Дана тема гідна цілої лекції, але ми постараємося розкрити базову інформацію в одній статті. А якщо у вас залишаться питання - ви завжди можете записатися до нас на індивідуальну консультацію!

Записатись на консультацію

Школа в Україні або за кордоном

Школа в Україні або за кордоном - в чому різниця?

Отже, до вступу в закордонний вуз, дитини можуть привести два шляхи: отримання середньої освіти в Україні або в зарубіжній школі. Розглянемо кожен:

1) Через середню освіту в українській школі

Дитина закінчує 11 класів української школи, після чого йому необхідно буде підібрати програму підготовки до вступу в одному із зарубіжних центрів.

Цей крок обов'язковий, так як школярі інших країн (США, Канада, Великобританія, Німеччина, Нідерланди і багато інших) навчаються на 1 рік більше - 12 класів. Тому, нашим хлопцям потрібно вирівняти свою академічну підготовку до такого ж рівня.

До старту вступної кампанії абітурієнт має:

  1. знання іноземної мови на необхідному рівні
  2. академічну підготовку і відповідний диплом
  3. річний досвід навчання і життя в країні
  4. шанси подальшого вступу до вузів будуть залежати від якості підготовчої програми і прагнень дитини

Загальні витрати часу на підготовку до вступу в закордонний вуз, в середньому - 1 рік. Вартість такої підготовки сильно відрізняється в різних країнах і на різних програмах - від 5,000 до 25,000 EUR за весь рік.

Підбираєте престижну школу для дитини ?! ⭐

Фахівці SIMPLEX.UA допоможуть вам, проконсультують, організують вступ дитини до школи, отримання візи та виїзд на навчання!

2) Через середню освіту за кордоном

В цьому випадку ви відправляєте дитину вчитися за кордон на більш ранньому етапі - бажано в одну зі шкіл тієї країни, де він буде в майбутньому отримувати і вищу освіту.

У більшості випадків, перевестися в зарубіжну школу можна з будь-якого класу молодшої або старшої української школи.

Таким чином, дитина більш плавно і природно перебудовується на навчання за кордоном, і до старту вступної кампанії має:

  1. практично ідеальне знання іноземної мови, з урахуванням регіональних особливостей
  2. навички проходження тестів, необхідних для вступу до вузів
  3. навички критичного мислення і soft skills
  4. розуміння місцевого менталітету і культурних особливостей країни
  5. багаторічний досвід навчання і життя в країні
  6. максимальні шанси успішного вступу в бажані вузи

Середня вартість року навчання і проживання в зарубіжній приватній школі - від 15,000 EUR в таких країнах як Німеччина і Чехія, до 25,000 EUR і вище в британських, швейцарських, американських школах. Тривалість навчання - від 2 років.


Середню освіту за кордоном: переваги, нюанси

💬 Так на якому етапі вливатися в систему освіти за кордоном, якщо мета - диплом іноземного вузу і успішна кар'єра?

Як бачимо з різниці навчання в українських і в зарубіжних школах - обидві стратегії призводять до мети, але у другій (з отриманням середньої освіти за кордоном) - більше переваг. Причому ключові плюси неможливо компенсувати навчанням в українській школі і заняттями з репетиторами.

Головні переваги, які дає зарубіжна школа - розуміння культури, мову, soft skills і досвід навчання, істотно відмінні від того, що дитина засвоїть будинку.

Ці фактори можуть здатися не надто важливими для початку навчання в закордонних університетах, але саме вони "роблять різницю" і формують успішного студента, який легко вчиться, комфортно себе почуває і формує успішну кар'єру в майбутньому.

Цікавить середню освіту для дитини ?! ⭐

Фахівці SIMPLEX.UA допоможуть вам, проконсультують, організують вступ дитини до школи, отримання візи та виїзд на навчання!

Розглянемо докладніше кожну перевагу:

Soft Skills ( "гнучкі навички") - базова цінність цивілізованих ринків праці

Школа і вуз не просто дають знання - вони готують молоду людину до кар'єри і життя в сучасному світі. А для цього необхідно не тільки добре знати свою професію, а й володіти так званими "софт-Скілом".

Це великий набір корисних навичок, який ми детально описали в цій статті. Зазвичай виділяють 5-10 основних категорій:

  • комунікативні навички (Communication) - наприклад, вміння вести переговори, слухати, вести публічні виступи, вести ділову переписку та багато інших
  • критичне мислення (Critical Thinking) - вміння збирати й аналізувати інформацію для об'єктивного вирішення питань
  • лідерські якості (Leadership) - це базові вміння вести за собою колектив, мотивувати, вирішувати конфлікти, організовувати зустрічі і так далі
  • позитивне мислення (Positive Attitude) - останнім часом, здатності проявляти терпіння, ентузіазм, здоровий оптимізм, спокій, і не втрачати голову при високих розумових навантаженнях, дуже цінується у багатьох міжнародних компаніях
  • командна робота (Teamwork) - це соціальні навички, нетворкінг, навички переконання, емоційний інтелект
  • робоча етика (Work Ethic) - тайм-менеджмент, планування, бізнес-етика, пунктуальність, надійність і багато інших

Список таких навичок дійсно дуже великий, але, звичайно ж, від дитини не потрібно вміти все. Проте, базовий набір софт-Скіл в зарубіжних школах обов'язково тренується і розвивається - як під час навчання, так і поза нею - в гуртках, на тренінгах, в спілкуванні з викладачами і однолітками.

Отримати схожий набір навичок, навчаючись в українській школі, на даний момент досить складно. Тому батьки, що вибрали середню освіту в Україні, часто вибирають додаткові курси для дитини, такі як профорієнтація, курси лідерства, різні тренінги і поїздки на канікули.

Базові навички soft-skills очікують побачити у абітурієнта і зарубіжні вузи. При їх недостатню розвиненість, або при мінімальному досвіді їх використання, шанси на успішне навчання в вузі мрії різко знижуються.

Порівняємо типи завдань:

  1. У комплексі українського ЗНО - процедурі, яка оцінює рівень випускника середньої школи для вступу до вузів
  2. У комплексі критеріїв, за якими оцінюють абітурієнта в європейських і американських вузах
1) Тестові питання в ЗНО, приклад 2020 р українська мова та література:

Примеры заданий ЗНО 2021

2) А ось приклади тестів, які проходять претенденти на навчання в Кембридж:

(Джерело - британська газета Independent)

  • BMAT essay - есе, в якому дивляться на структуру, логіку і деталізацію опису (для медичних, біомедичних, стоматологічних і ветеринарних спеціальностей)
  • TSA - тести з навичок критичного мислення та вирішення логічних завдань
  • LNAT - тест на розуміння і критичну оцінку прочитаного матеріалу для майбутніх юристів та правознавців
  • ELAT - вступний тест на спеціальність "англійська мова" і суміжні, в якому потрібно порівнювати два тексти на образність, синтаксис, алюзії, мова, форму і структуру тексту

Перераховані тести оцінюють не стільки якісь конкретні знання, скільки вміння аналізувати інформацію, порівнювати, аргументувати. Тобто, по суті - ті самі soft skills.

Крім тестів, під час вступу до закордонного вузу оцінюється мотиваційний лист абітурієнта. Якість письма використовується як критерій оцінки стилю мислення - і цей критерій діаметрально протилежний «механічному» знання якихось фактів або правил.

Звичайно ж, не всі хочуть вступати в Кембридж, однак на цих прикладах ми чітко можемо бачити різницю в підходах до навчання. Різниця в тому, що відповідальність за результат в поточній українській системі навчання бере на себе оточення дитини.

При навчанні в системі зарубіжного середньої освіти, спочатку орієнтованого на формування особистості з високорозвиненими навичками мислення, завдання розвитку дитини бере на себе саме школа.

Розуміння культури і «вростання» в менталітет

  • Канадець скаже «sorry» в незручній ситуації, навіть якщо причиною незручності стало не він, а хтось інший
  • Німці не люблять, коли до них приходять в гості без запрошення
  • Якщо, спілкуючись з американцем, скорчити кислу міну, на симпатію можна не розраховувати: з їхньої точки зору, людина за замовчуванням повинен бути привітним
  • Вузи Нідерландів майже всю важливу інформацію розсилають студентам тільки на email

Подібні нюанси можна об'єднати терміном «менталітет». Людині комфортно в країні, коли він знайомий з менталітетом місцевого населення і, щонайменше, засвоїв частина регіональних особливостей.

Асимілювати (увібрати) менталітет неможливо за пару тижнів - на це потрібні місяці, а для повного засвоєння - роки.

Чим раніше дитина стикається з менталітетом цільової країни, тим швидше відповідні цінності стануть частиною його світогляду.

Навіть якщо ми говоримо не про цінності, а про більш повсякденних речах - наприклад, про розуміння традицій і умінні їх підтримати - на накопичення цих знань теж потрібен час, і отримати їх можна, тільки спілкуючись з представниками певної культури.

Підбираєте школи за кордоном для дитини ?! ⭐

Фахівці SIMPLEX.UA допоможуть вам, проконсультують, організують вступ дитини до школи, отримання візи та виїзд на навчання!

Відточування мовних навичок

Англійську можна підтягнути і вдома. Відверто кажучи, академічна англійська - та, що необхідна для складання іспитів TOEFL, IELTS, написання есе та мотиваційних листів - універсальний, в ньому немає канадської, американської, британської та інших версій, це просто дуже грамотний англійська, якою спілкуються представники академічного середовища.

Відповідно, попрацювати над наближенням до цього рівня можна і в Україні, якщо студент готовий проявити завзятість, займатися системно, дисципліновано і цілеспрямовано під керівництвом досвідченого викладача.

Але ось для спілкування в неформальній обстановці (з іншими студентами, друзями, сусідами, на вулиці) - регіональні особливості мови вже мають значення.

Vocabulary, сленгові вислови, особливості вимови в Ванкувері, Лондоні і Нью-Йорку мають суттєві відмінності.

Здатність спілкуватися англійською з урахуванням особливостей регіону не просто полегшує повсякденне життя - вона забезпечує впевненість в собі і зводить до мінімуму стрес від перебування в малознайомій культурі.

Власне, як тільки мова стає більшою мірою своїм, і культура стає ближчою.

- Одного разу я зайшов в один ресторан в Лондоні. І згадав, що ми вчили на англійському такий вислів "Could you please", яке означає "не могли б ви, будь ласка".

І ось я кажу офіціантці: "Could you please give me ...", не могли б ви, будь ласка, дати мені щось там з меню. А вона так насупила брови і стала перепитувати, мовляв, сорри? Виявилося, що так там говорять не часто 😃

Роман, студент мовної школи в Лондоні

Досвід навчання за кордоном

Логічно, що навчання в різних країнах має свої особливості і правила. І на те, щоб перебудуватися з української системи навчання на іноземну хоча б базово, може знадобитися від півроку до року.

Тому у хлопців, які приїжджають вчитися відразу в закордонні вузи, зазвичай весь перший курс йде на те, щоб звикнути до нової обстановки, з'ясувати всі місцеві правила навчання, ведення документів, самостійної роботи, складання іспитів і так далі.

Звичайно ж це негативно впливає на успішність і ступінь залучення в навчальні предмети.

З іншого боку, учні зарубіжних шкіл проходять цей шлях більш плавно, і адаптуються до іншої системи освіти протягом декількох років. До початку вступу до університетів, ці хлопці вже все знають, і абсолютно спокійно приступають до навчання, приділяючи свого часу і уваги саме навчання.

А ще ... Безпека

Життя під крилом зарубіжної школи дає дитині оптимальне поєднання особистого простору і включеності в соціальне життя.

Заняття спортом, гуртки, екскурсії не залишать місця для безцільного дозвілля, нудьги і сумнівних захоплень.

З точки зору фізичної безпеки, дитина отримує повний комплекс послуг:

  • кампус під постійною охороною, в який не допускаються сторонні
  • цілодобовий зв'язок з куратором
  • на території хороших приватних шкіл є все необхідне для життя і навчання - зони відпочинку, медична допомога, спортивна інфраструктура, харчування, розваги

Так де здобувати середню освіту - вдома чи за кордоном?

Чим вище вимоги вузу до абітурієнта, тим більше рекомендовано отримання середньої освіти за кордоном. І звичайно ж необхідно брати до уваги фінансову частину питання.

Прорахунок вартості навчання в приватних школах і на підготовчих програмах в Великобританії, США, Канаді, Швейцарії та інших країнах ви можете отримати на персональній консультації з фахівцем освітнього агентства SIMPLEX.UA. Звертайтеся!

Дізнайтесь більше!

Цікавить програма
Залиште номер телефону і ми передзвонимо вам найближчим часом!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 7 людей
✅ Визначаємо оптимальний шлях здобуття середньої освіти - школи в Україні або школа за кордоном, для успішного майбутнього вступу до топ-вузи! Школа в Україні або школа за кордоном? Де здобувати середню освіту? | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X