Актуальні і затребувані професії сьогодні. На кого вчитися?

02 липня 2021

Актуальність професій змінюється постійно. Якщо 10 років тому йшло активний розвиток приватного бізнесу, і на піку популярності були економічні та юридичні спеціальності, сьогодні фокус уваги змістився на науку і цифрові технології.

Все це призводить до виникнення безлічі нових напрямків, на ринку праці з'являється все більше незнайомих нам раніше професій.

Всі, хто ще не визначився зі своїм покликанням, стикаються з питаннями вибору актуальної, сучасної професії, яка не тільки буде цікава, але і стане базою успішної кар'єри і високого доходу.

Актуальные профессии

Абітурієнти та їхні батьки при виборі майбутньої професії орієнтуються, як правило, не тільки на інтереси дитини, а й на інші чинники, наприклад:

  • власну думку про престижність професії
  • середній розмір заробітної плати в цій галузі
  • думка знайомих і родичів
  • складності у вивченні спеціальності

Звичайно, у кожної дитини є певний набір інтересів і бажань.

Однак часто випускники, стикаючись з великими списками спеціальностей, подають документи на "безпечні", популярні спеціальності, які в майбутньому можуть виявитися марними через переповненість ринку такими ж фахівцями або з інших причин.

У цій статті ми розглянемо найактуальніші професії 2021-22 року і сфери, які найближчим часом будуть затребувані.


Зміни на ринку праці

2020 рік показав, наскільки хитким може бути положення бізнесу.

При цьому, глобальна пандемія допомогла відокремити дійсно важливі професії, без яких, як виявилося, людству важко впоратися не тільки з епідемією небезпечного захворювання, а й зі звичайними повсякденними питаннями.

Згідно з дослідженням порталу для пошуку роботи Rabota.ua, яке проводилося влітку 2020 року, найбільшої шкоди зазнали сфери обслуговування, туризму і розваг. Тоді як фінансові, it-компанії, а також агропромислові комплекси в Україні обійшлися практично без втрат.

Після зняття жорстких карантинних заходів, на ринку вакансій знову з'явилися оголошення про пошук фахівців з продажу, маркетологів, аналітиків і проектних менеджерів.

Це пов'язано з тим, що компаніям, яким вдалося зберегти свій бізнес, необхідно залучати нових клієнтів і продавати їм свої продукти і послуги.

Це яскравий приклад щорічних змін у потребах ринку праці, які дуже корисно відстежувати всім, хто тільки збирається вибирати професію.

Дізнайтеся, яка професія вам підходить! ⭐

Пройдіть онлайн-тест з профорієнтації в SIMPLEX.UA і визначитеся з майбутньою професією!

Перелік найбільш затребуваних професій в 2021-22 році

Проаналізувавши ситуацію на світовому ринку праці та в Україні, ми склали список найбільш затребуваних професій сучасності. Можна сміливо стверджувати, що фахівці цих галузей найближчим часом будуть викликати посилений інтерес у роботодавців.

✔️ Фахівці з продажу

Хороші "менеджери з продажу" цінуються в усі часи: саме вони є тим локомотивом, який рухає будь-який бізнес вперед.

Уміння презентувати продукт або послугу в кращому світлі і привести нових клієнтів в компанію - це основний обов'язок фахівців даного профілю. Часто в описі вакансій можна зустріти вимогу наявності власної клієнтської бази, тому в даній професії талант до спілкування і досвід мають велике значення.

Заробітна плата продажника-новачка стартує з мінімальної. Однак в більшості випадків роботодавець пропонує вигідну систему бонусів, яка прямо залежить від кількості продажів. Це є куди кращим стимулюванням працівника, ніж стандартна ставка.

Хороший спеціаліст в Україні, в середньому, має дохід близько 20,000 грн, а за кордоном (маємо на увазі економічно розвинені країни) досвідченому "продажників" платять в середньому 4,000 - 9,000 USD в місяць. Верхня межа заробітку керівників в даній сфері часто не обмежений.

✔️ Сфера IT

Пандемія показала, наскільки потрібні людству продукти, створювані it-компаніями. Крім коштів для зв'язку і віддаленої роботи, всілякі сервіси доставки, онлайн-розваги та ігри стали невід'ємною частиною життя навіть тих, хто раніше не проводив час за гаджетами.

Згідно з інформацією від сервісу LinkedIn, кількість вакансій у цій сфері за останній рік зросла на 25%.

Весь світ прагне до цифровізації, тому грамотні інженери і програмісти ще довго залишатимуться цінними на ринку праці.

Читайте також: Топ-30 вузів за кордоном в сфері IT

Крім технічної освіти, величезним плюсом для майбутнього програміста, DevOps-інженера або аналітика буде знання англійської мови. Він потрібен у цій сфері не тільки для спілкування, але і для можливості отримувати необхідну інформацію - більшість технічної літератури не перекладається.

Знання одного або декількох іноземних мов значно підвищує вартість послуг розробника, а також розширює його можливості - такий фахівець зможе працювати не тільки на ринку СНД, але і влаштуватися у велику міжнародну компанію.

Крім самої професії розробника набирають популярність супутні спеціальності: QA, DevOps, аналітики баз даних, проектні менеджери. Дохід фахівця в сфері IT часто прив'язаний до іноземної валюти, і в середньому становить 1,500 USD в Україні, і 6,500 - 8,700 USD за кордоном.

✔️ Лікарі

Схоже, сама потрібна професія в усі часи. Пандемія показала, наскільки вразливим може бути суспільство при нестачі кваліфікованого медичного персоналу.

При цьому, також гостро спостерігається нестача фахівців наукового профілю: біологів, вірусологів, біоінженерії.

Відзначимо, що для побудови успішної кар'єри сьогодні, лікаря недостатньо освоїти основну спеціальність.

Сучасний медик повинен постійно розвиватися: проходити додаткове навчання, підвищувати кваліфікацію, володіти англійською для можливості вивчення іноземної літератури і обміну досвідом з колегами з інших країн.

Лікарі, а також молодший медичний персонал та працівники лабораторій сьогодні залишаються одними з найбільш затребуваних фахівців. В Україні медична реформа поки тільки набирає обертів, тому середня зарплата лікаря поступається закордонним: близько 12,000 грн. Іноземний лікар в середньому може отримувати близько 8,000 USD в місяць.

✔️ Digital-маркетинг

Найбільш динамічно сьогодні розвивається сфера маркетингу, і особливо це стосується просування бізнесу в інтернеті. В умовах жорсткої конкуренції в онлайні, багато компаній змушені створювати свій штаб інтернет-маркетологів.

Фахівці такого профілю допомагають розвинути продукт, зробити його впізнаваним, збільшити продажі. Вони вміють користуватися необхідними інструментами для просування і залучення трафіку. При цьому використовуються як платні, так і безкоштовні канали.

Також маркетологи допомагають привернути увагу до бренду за допомогою соціальних мереж. Список можливостей дуже великий.

Найпопулярніші професії - SMM-менеджер, Digital-маркетолог, SEO-фахівець, PPC-фахівець, таргетолог. Середні зарплати в Україні досягають 20,000 грн, а при роботі на західний ринок, дохід може вирости до 4,000 - 8,000 USD.

Читайте також: Університети за кордоном

✔️ Менеджмент

Управління складними, великими проектами, побудова відносин в команді і визначення ролей, розподіл обов'язків, комунікація всередині команди і з замовником - всім цим займаються project- і product-менеджери, бізнес-аналітики, scrum- і agile-менеджери.

Робота даних фахівців полягає в структуруванні величезної кількості інформації, а також у формуванні звітності, побудові стратегій і презентацій. Високо цінуються розвинені комунікативні навички і знання іноземних мов.

Середній розмір доходу варіюється від 10,000 грн у новачків до 30,000 грн у керівників великих проектів. У зарубіжних колег середній заробіток становить близько 5,000 USD, керівники можуть отримувати в кілька разів більше.

Ще кілька напрямків

Крім цих напрямків, затребуваними залишаються фахівці наступних профілів:

  • ✔️ Логістика
  • ✔️ Журналістика
  • ✔️ Право
  • ✔️ Будівництво
  • ✔️ Сільське господарство

Ці сфери необхідні людству, і найближчим часом відмовитися від них або повністю автоматизувати навряд чи вийде. Однак у кожній з них існує достатньо велика конкуренція, що робить поріг входження для новачків набагато вище.


Що потрібно, щоб стати успішним у професії?

Як показує практика - один з найважливіших критеріїв, які впливають на вашу успішність в тій чи іншій сфері, це ваш інтерес до обраної справи.

Також вам знадобиться оволодіти знаннями і навичками в обраній справі і не забувати про загальний розвиток і ваші soft-skills!

  1. Існує дуже багато досліджень і просто прикладів з життя, які прямо або побічно доводять, що якщо людині справді цікаво займатися справою, то він неминуче стане в ньому професіоналом, а значить і зможе просуватися по кар'єрних сходах або успішно розвивати бізнес.
  2. Професійні навички ніхто також не відміняв. Одного інтересу звичайно ж мало. Для досягнення успіху вам знадобляться знання, навички та досвід сьогоднішніх професіоналів. Все це можна отримати, наприклад, в престижних університетах.
  3. Крім професійних знань, молодим фахівцям рекомендується прокачувати так звані soft-Скіл. Так само як вміння комунікувати з командою і клієнтами, організаторські здібності, знання мов, тайм-менеджмент, додаткові знання, які можуть стати корисними при виконанні завдань.
  4. Вибирати професію усвідомлено, спираючись на конкретні параметри і власні дані

Як правильно вибрати затребувану професію?

Щоб стати хорошим фахівцем, необхідно визначитися зі сферою, в якій вам хочеться розвиватися. Для цього бажано оцінити:

  1. свої професійні інтереси (хто ви - аналітик, адміністратор, інноватор і так далі)
  2. інтелектуальні особливості (обчислення, увагу, ерудиція, абстрактна логіка і тп.)
  3. життєві установки
  4. мотиваційні критерії вашої поведінки
  5. особистісні характеристики

Якщо ви ще не знаєте, яка сфера є для вас найбільш цікавою, пройдіть тест на профорієнтацію в SIMPLEX.UA.

Тест допоможе виявити ваші сильні сторони і інтереси, визначити схильність до певних наук і сфер діяльності, розкрити всі вище зазначені параметри.

Наш фахівець-психолог допоможе розшифрувати результати тестування і визначитися з вибором професії.

Дізнайтеся, яку професію обрати! ⭐

Пройдіть онлайн-тест з профорієнтації в SIMPLEX.UA і визначитеся з майбутньою професією!

Де здобути освіту з актуальних спеціальностей?

Університетів, в яких можна здобути освіту і затребувану професію досить, як в Україні, так тим більше і за кордоном.

Вибір правильного університету - дуже індивідуальна справа, яке залежить від ваших уподобань, планів на майбутнє, спеціальності, інтересів, бюджету та інших параметрів.

Інформація нижче - не реклама конкретних навчальних закладів, а спроба показати вам напрямку, в яких можна рухатися при пошуку університетів.

В Україні

Згідно рейтингової таблиці, складеної центром "Євроосвіта" і групою IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, серед українських вузів можна виділити:

  1. Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського
  2. Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
  3. НТУ "Харківський політехнічний інститут"
  4. Сумський державний університет
  5. Національний університет "Львівська політехніка"
  6. Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна
  7. Національний університет "Києво-Могилянська академія"
  8. Львівський національний університет ім. Івана Франка
  9. Харківський національний університет радіоелектроніки
  10. Вінницький національний технічний університет

За кордоном

Найбільш рейтингові університети світу, надають найактуальніше і сучасна освіта, зосереджені в Великобританії, США, Канаді, Нідерландах, Німеччині, Австрії та деяких інших країнах.

Так, як у всіх світових рейтингах налічується більше 1000 вузів, перераховувати їх не має сенсу. Якщо ви плануєте вступ до закордонних ВНЗ, звертайтеся до наших фахівців по надходженню і отримаєте підбір найбільш підходящих вузів!

Вступайте до закордонних вузів разом з нами! ⭐

Фахівці освітнього агентства SIMPLEX.UA допоможуть вам вибрати спеціальність, вуз, розібратися з термінами та вимогами, отримати візу і успішно вступити!

Запишіться на консультацію

Оцініть статтю:

Програму оцінили 29 людей
✅ Актуальні професії 2022 року: стан ринку праці в Україні та за кордоном. Кого зараз активно шукають роботодавці? Список найбільш затребуваних професій від Simplex. Актуальні і затребувані професії сьогодні. На кого вчитися? | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X