Вся правда про німецьку систему освіти!

01 червня 2021

Останнім часом вища освіта в Німеччині постійно на слуху у іноземних студентів.

Хтось чув, що освіта в Німеччині повністю безкоштовна, хтось знає людину, яка поїхала вчитися в цю країну і залишилася там жити, комусь імпонує німецька ментальність, а комусь просто цікаво дізнатися - чи справді все так просто – європейський диплом і безкоштовно?

У будь-якому випадку, питання освіти в Німеччині на порядку денному, і зараз ми розвіємо всі міфи і викладемо вам останню інформацію з теми освіти в Німеччині.

Плануєте здобувати освіту в Німеччині? ⭐
Звертайтесь до спеціалістів агенції SIMPLEX.UA! Повний пакет послуг з вступу до державних та приватних німецьких ВНЗ - від вибору спеціальності та підготовки до виїзду на навчання.
Залишити заявку!

Система освіти в Німеччині

Система освіти Німеччини дуже проста і водночас дуже заплутана. Після четвертого класу всіх школярів молодших класів, виходячи з їх здібностей, рекомендацій школи та побажань батьків, розподіляють на три напрямки: реальна школа, гімназія або загальна школа:

  • У реальну школу йдуть навчатися ті діти, які не планують навчатися в університеті. Цей тип освіти відрізняється практичною спрямованістю. Якщо після закінчення школи, учень все-таки передумав, і захотів вступати до університету, він може вступити на останні класи гімназії, а потім до університету
  • Спільна школа поєднує практичну та теоретичну освіту. Школярі із загальних шкіл, які склали іспити за програмою гімназії, можуть вступити одразу до університету
  • І, нарешті, у гімназії освіта більшою мірою теоретична, розрахована на те, що школярі в майбутньому вступлять до університету. Після закінчення навчання видається диплом про середню освіту, який є еквівалентним, наприклад, британському диплому про повну середню освіту A-level. Наприкінці останнього класу Гімназії студенти складають спеціальний іспит Abitur, який є допуском до здобуття вищої освіти в Німеччині.

Таким нехитрим чином німці вступають до університету.

А як справи з українцями?

З українськими абітурієнтами все набагато складніше - через різницю в системах освіти та скептичного ставлення німців до українських дипломів. Одразу після закінчення середньої школи в Україні вступити до університетів Німеччини неможливо.

Спочатку українському школяру слід подавати документи на спеціальний підготовчий курс - Штудієнколег (Studienkolleg). За час навчання (найчастіше воно триває рік), слухачі курсів підтягують свій рівень знань до рівня випускників німецьких шкіл, звикають до німецького академічного середовища та взагалі до культури та життя в Німеччині.

Вимоги

До українських абітурієнтів існує дві головні вимоги для вступу до «Штудієнколег»: сертифікат, що підтверджує знання німецької мови (не нижче рівня В1), а також один і наступних варіантів:

  • шкільний атестат на «відмінно» (золота, срібна медаль)
  • документ, що підтверджує закінчення 1 курсу університету, а також копія сертифікату про акредитацію вищого навчального закладу. Успішність на 1 курсі також має бути хорошою

У Німеччині досить скептично ставляться до приватної української освіти, тож можуть бути проблеми з документами з приватних українських вишів. Найкраще перший курс закінчити у державному університеті.

Плануєте здобувати освіту в Німеччині? ⭐
Звертайтесь до спеціалістів агенції SIMPLEX.UA! Повний пакет послуг з вступу до державних та приватних німецьких ВНЗ - від вибору спеціальності та підготовки до виїзду на навчання.
Залишити заявку!

Штудієнколег

Для отримання місця в Штудієнколезі дуже важливо правильно заповнити документи і добре скласти вступні іспити. Штудієнколеги діляться за спеціальностями, тому абітурієнт має заздалегідь визначитися, на якій програмі він навчатиметься в університеті.

По закінченні курсів, абітурієнти складають іспит Feststellungsprüfung.

Успішне складання іспиту говорить про готовність учня до продовження навчання на бакалавріаті. Набір у Штудієнколег відбувається двічі на рік, але конкурс досить високий і для гарантованого отримання місця, слід подати документи заздалегідь. Є приватні штудієнколеги, де навчання платне, а є державні з безкоштовним навчанням, але кожен семестр необхідно вносити реєстраційні внески, які коливаються близько 200-300 євро.

Основна стаття витрат на період навчання на курсах – це проживання. В середньому студенти витрачатимуть від 700 до 900 євро на місяць на житло. Варто зазначити, що студенти Штудієнколегів користуються всіма студентськими пільгами. Наприклад, пільговий проїзд у транспорті, безкоштовне користування бібліотеками тощо.

Випускники «Штудієнколег» зараховуються до ВНЗ Німеччини без вступних іспитів. Виникає логічне питання – на якій же підставі відбувається конкурс?

Для іноземних студентів конкурс проходить на підставі академічної успішності («Штудієнколег», або за академічною успішністю виходячи з 2-х курсів українського університету), та на підставі результатів міжнародного іспиту з німецької мови DSH або TestDAF. Якщо у вас недостатні знання німецької мови, ви можете підтягнути їх на підготовчих курсах прямо в університеті. Але в будь-якому разі потрібний сертифікат про знання німецької мови.

Як вже було згадано, другий варіант вступу на бакалавріат (окрім «Штудієнколег») - це завершення двох курсів в українському університеті. Документу, який підтверджує, що ви успішно закінчили 2 курси української вищої освіти, достатньо для зарахування на перший курс до німецького університету.

Магістратура в Німеччині для українців?

Для вступу на магістратуру, необхідний більший список документів, ніж бакалаврат. Натомість вступити на магістратуру можливо безпосередньо, маючи на руках український диплом бакалавра.

До базових вимог можна віднести:

  • перекладені та завірені копії диплому про вищу освіту та копії шкільного атестату
  • сертифікат, що підтверджує знання німецької мови
  • резюме
  • мотиваційний лист
  • заява про допуск до навчання для іноземних студентів (яку можна заповнити на сайті обраного університету)

Багато університетів висувають додаткові вимоги до абітурієнтів. Відзначимо, що хороші оцінки в дипломі бакалавра/спеціаліста відіграють величезну роль під час рішення про ваше зарахування.

Словом, за бажанням, українські школярі та студенти мають реальну можливість навчатися в університетах Німеччини, не набагато переплачуючи, порівняно з витратами на українську освіту.

Але розпочинати вступ до Німеччини варто лише в тому випадку, якщо на питання «Sprechen Sie Deutch?» ви можете впевнено відповісти «Natuerlich!»

Плануєте здобувати освіту в Німеччині? ⭐
Звертайтесь до спеціалістів агенції SIMPLEX.UA! Повний пакет послуг з вступу до державних та приватних німецьких ВНЗ - від вибору спеціальності та підготовки до виїзду на навчання.
Залишити заявку!

Часті питання про систему освіти в Німеччині

✅ Чи можливе навчання в Німеччині для українців?

Так! Українські студенти можуть повноцінно навчатися у Німеччині та вступати до всіх німецьких університетів. Докладніше про вимоги та документи, які потрібні для отримання освіти в Німеччині, дивіться тут.

✅ Якою мовою можна навчатися в Німеччині?

Офіційна мова в країні - німецька, відповідно всі державні університети дають освіту німецькою мовою. Є невелика кількість факультетів у держ. університетах, а також приватні вузи, які викладають англійською мовою.

✅ Чи можливе безкоштовне навчання в Німеччині?

Вчитися в Німеччині можна "умовно безкоштовно". Саме навчання в державних ВНЗ переважно безкоштовно. Проте іноземні студенти зобов'язані відкрити "блокований рахунок" у німецькому банку на суму близько 11,000 євро - суму, яка гарантує проживання та харчування студента протягом навчального року. Докладніше на сторінці про блокований рахунок у Німеччині.

Оцініть статтю:

Програму оцінили 75 людей
Чи справді все так просто ✅ європейський диплом у Німеччині та безкоштовно? У цій статті ми розвіємо міфи і розповімо останню інформацію з теми освіти в Німеччині Вся правда про систему освіти та навчання в Німеччині | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X