Як успішно поступити і виїхати вчитися за кордоном? Інструкція

01 вересня 2020

З чого починається вступ до закордонних ВНЗ? Що потрібно зробити, щоб вступити? Як виїхати вчитися?

Подібні питання нам часто задають старшокласники, студенти та батьки. Але треба відразу сказати, що шлях освіти за кордоном у кожного складається індивідуально. Ваш досвід не обов'язково буде схожий на той, що було у ваших знайомих, друзів або людей, чиї відгуки ви читали на форумах.

Ми в SIMPLEX.UA розуміємо ваші прагнення і побоювання перед новим і невідомим, тому вирішили скласти цю детальну інструкцію про те, як зазвичай проходить вступ до ВНЗ за кордоном у студентів, які надходять самі і через наше агентство.

Як успішно поступити вчитися за кордоном

1. Сформулювати плани на майбутнє

Будь-яка справа починається з ідеї, це правда. Але успішно вступити і отримати освіту за кордоном - не повинно бути самоціллю, це скоріше спосіб досягнення якоїсь більш масштабної мети.

Тому, перше, з чого ми рекомендуємо починати - подумати про ваших життєвих планах на майбутнє і визначитися зі стратегією. Задайте собі такі питання:

  • Чим я хочу займатися в майбутньому? Ким я хочу стати?
  • В якій країні я хочу жити?
  • Які у мене плани після того, як я отримаю освіту?

Чим точніше ви зможете відповісти собі на ці питання, тим легше буде визначитися з надходженням і отриманням освіти.

При першому зверненні в SIMPLEX.UA з питань освіти за кордоном, наші фахівці ставлять схожі питання, щоб в першу чергу зрозуміти, навіщо вам освіту за кордоном і які цілі ви вирішуєте. А в подальшому, на підставі ваших відповідей, ми розробляємо комплексну стратегію надходження , яка враховує всі ваші плани.

Запишіться на консультацію!

2. Вибрати професію, напрямок, спеціальність

Плани на майбутнє не завжди можна сформулювати конкретно з першого разу. Навпаки, вони можуть бути приблизними, орієнтовними - адже світ постійно змінюється, а разом з ним і ми.

А ось з чим точно потрібно визначитися, так це з вашої майбутньою професією. Це важливий крок, без якого буде складно рухатися далі. Вивчайте списки професій і їх опис, визначте ваші таланти і здібності. Чим більше інформації про професії ви дізнаєтеся, тим легше буде визначитися.

Нашим клієнтам, які ще не визначилися з професією, на цьому етапі ми пропонуємо пройти Профорієнтаційне тестування.

Цей тест розрахований на підлітків 13-18 років, його можна пройти онлайн, в зручний час. Після чого ви проходите онлайн зустріч з психологом, який розповість про результати тесту і надасть список рекомендацій по вибору професій та спеціальностей.

Також ми проводимо в Дніпрі "Менеджмент-тур" по бізнесам і компаніям міста, під час якого хлопці знайомляться з актуальними професіями.

3. Вибрати Мова навчання і Країну

Паралельно з вибором спеціальності та професії, варто подумати і над тим, в якій країні ви хочете вчитися і якою мовою . Це теж тісно пов'язано з пунктом №1 - про ваших глобальні цілі на майбутнє.

Від цього буде залежати - яку іноземну мову вам потрібно вчити вже зараз, і вибір доступних до вступу ВНЗ в країні.

Наприклад, якщо ви хочете отримувати освіту в Канаді французькою мовою - список доступних вам уныверсітетів відразу звужується. Інший приклад - навчання в Німеччині на англійській мові - теж накладає певні обмеження, адже не у всіх німецьких навчальних закладах є навчання англійською.

Наші клієнти в цей час визначають поточний рівень мови, записуються до нашої мовної школи SIMPLEX SCHOOL на курси англійської, підготовку до іспитів TOEFL, IELTS, FCE, а також отримують підбірку зарубіжних мовних шкіл, в які вони можуть поїхати вивчати іноземну мову.

Запишіться на консультацію!

4. Визначитися з програмою навчання

Дане питання не завжди очевидний, але сильно впливає на всю стратегію надходження. Здавалося б, що тут складного - вибирай бакалаврат чи магістратуру, і все. Але насправді вибір значно ширше, зокрема, тому що системи освіти в різних країнах відрізняються.

Ви повинні знати, що в залежності від вашого поточного освіти і бажаної країни, ви зможете почати навчання за кордоном за такими програмами:

  • старші класи в зарубіжних школах
  • підготовчі курси (Наприклад Studienkolleg в Німеччині, Foundation в англомовних країнах і так далі) при ВНЗ або в спеціальних центрах, які компенсують різницю в системах освіти різних країн.
  • 1-2 річні дипломні та Сертифікатні програми навчання.
  • прямі вступ до ВНЗ (бакалавр, магістр)

Наші клієнти на цьому етапі отримують детальну консультацію про можливі варіанти початку навчання за кордоном, з урахуванням пункту про вашому доступному бюджеті на освіту.

5. Зрозуміти ваш доступний бюджет на навчання і життя за кордоном

Останній і визначає пункт в підготовчому процесі - доступні фінансові кошти на освіту і життя за кордоном.

У даній статті ми НЕ будемо розглядати варіанти пошуку стипендій або будь-якого стороннього фінансування. По-перше, ми такі послуги не надаємо, а по-друге, сам підхід до вступу з пошуком стипендій відрізняється як за тривалістю і непередбачуваності, так і за вимогами до студента.

Ми розглядаємо варіант, коли батьки цілеспрямовано хочуть відправити дитину на навчання за кордон і розраховують на певний бюджет.

Сумарні витрати на освіту зазвичай складаються з таких пунктів:

  • вартість навчання (від 4,000 - 5,000 до 40,000 - 50,000 доларів в рік, в залежності від країни, ВНЗ, спеціальності та інших факторів);
  • вартість проживання під час навчання (від 500-700 доларів в місяць);
  • харчування, студентські внески, проїзд і різні кишенькові витрати (суми зазвичай залежать від самого студента і міста проживання);
  • одноразові витрати (В середньому близько 1,000 - 1,500 доларів - це переклади документів під час вступу, реєстраційні внески при подачі документів, візовий збір при отриманні студентської візи, послуги SIMPLEX.UA по супроводу, консультацій та вступу до ВНЗ і інші витрати по необхідності)
Запишіться на консультацію!

6. Вибрати 3-5 відповідних універсітету і з'ясувати вимоги

Тепер ви знаєте, навіщо вам освіту за кордоном, в якій країні, що за професія і який бюджет вам доступний. Можна сміливо переходити до наступного пункту - вибору доступних університетів і навчальних програм.

Ті, хто надходять самостійно, на цьому етапі можуть вивчити списки навчальних закладів в обраній країні, перевірити їх офіційні сайти, ознайомитися з доступними спеціальностями і вимогами для вступників. У кожному конкретному ВНЗ вимоги можуть відрізнятися - це нормальна практика.

Ми рекомендуємо обрати 1-2 основних ВНЗ, в які вам найбільше хочеться вчинити, і ще парочку “ запасних варіантів ” на той випадок, якщо щось піде не так.

Наші клієнти на цьому етапі взагалі ні про що не турбуються! Вони продовжують займатися мовною підготовкою і думають про майбутнє. А ми в цей час робимо і висилаємо підбір ВНЗ і освітніх програм, згідно з інформацією, яку отримали на 1-5 етапах.

7. Підготуватися і подати документи в термін

Коли вибір зроблений, саме час більш точно сформувати список документів і вимог для вступу в кожен ВНЗ. Також важливо зрозуміти, яких документів у вас не вистачає для подачі і як швидко ви зможете їх отримати.

Головна мета - отримати лист або підтвердження про зарахування на навчання в обрані ВНЗ. Для цього треба в встановлені універсітетом терміни відправити повний пакет необхідних документів, правильно заповнених анкет, листів, фінансових документів, мовних сертифікатів, а в деяких випадках - ще й пройти співбесіду і здати вступні іспити.

Цей період може тривати від кількох місяців до року, в залежності від того, коли ви почали цим займатися і які терміни/дедлайни у ВНЗ.

Наші клієнти на цьому етапі спокійно закінчують вивчення іноземної мови і, дотримуючись наших інструкцій, надають необхідні документи і спілкуються з персональним менеджером.

Ми стежимо за дотриманням термінів, заповнюємо потрібні анкети і формуляри, зв'язуємося з приймальними комісіями, в загальному, “тримаємо руку на пульсі” і контролюємо процес вступу.

Запишіться на консультацію!

8. Отримати студентську візу

Як тільки лист про зарахування з ВНЗ отримано, вам залишається зробити два важливих справи - оплатити перший рік навчання і отримати студентську візу.

Якщо з оплатою все в цілому зрозуміло, то отримання візи - питання комплексне і вимагає уваги, часу і знань. Студентська віза потрібна 99% іноземних студентів для навчання на довгострокових програмах за кордоном.

Для початку, вам потрібно з'ясувати, куди подавати документи на отримання візи (візовий центр, консульство, посольство) і які документи потрібні. Також бажано заздалегідь знати можливі терміни розгляду візи, щоб податися і встигнути отримати візу до початку навчального року.

Родини, які надходять разом з SIMPLEX.UA, отримують цю інформацію заздалегідь. Ми займаємося оформленням документів, заповненням форм, записом на подачу. Від вас буде потрібно всього лише відвідати консульство з готовим пакетом документів, так як це, в більшості випадків, повинен робити особисто сам апплікант.

9. (За бажанням) Познайомитися з країною/містом/ВНЗ

Іноді батьки (або навіть сам майбутній студент) хочуть дізнатися якомога більше про майбутнє місце життя і навчання, побачити все своїми очима, відчути атмосферу міста і так далі.

У таких випадках, ми з радістю організовуємо нашим клієнтам різні варіанти ознайомлювальних поїздок. Це можуть бути:

  • короткострокові ознайомчі поїздки з екскурсіями по обраним ВНЗ, від 2-3 днів;
  • підготовчі мовні курси при ВНЗ або в місцевих мовних школах, від 1 тижня;
  • канікулярні поїздки для дитини на відпочинок і мовні курси, від 2 тижнів.

10. Підготуватися до виїзду на навчання

Після успішного отримання студентської візи залишається найприємніше - підготуватися до виїзду на навчання , зібрати речі і купити авіаквитки!

Не забувайте регулярно перевіряти електронні листи від універсітету і актуальні новини та оголошення на сайті навчального закладу. Там ви отримаєте багато корисної інформації, що стосується вашого початку навчання, важливих дат, поселення, розкладу, і будь-яких інших змін.

Наші клієнти на цьому етапі отримують останні настанови і консультації. Ми допомагаємо з вибором оптимальних варіантів перельоту, консультуємо щодо вибору проживання, даємо актуальні поради по перетинанню кордону і переїзду.

Хочете успішно вступити і вчитися за кордоном? Звертайтеся в SIMPLEX.UA!
Запишіться на консультацію!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 18 людей
✅ С чего начинается вступ до закордонних ВНЗ? Що потрібно зробити? Як виїхати вчитися? Детальна інструкція по процесу вступу в закордонні вузи з Simplex! Як успішно поступити і гарантовано виїхати вчитися за кордоном? Інструкція | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X