Мама, я - дизайнер! Як стати дизайнером і куди піти на навчання?

08 вересня 2021

Коли вам говорять "хочу стати дизайнером" яка перша думка у вас проскакує? Ви уявляєте людину, яка сидить і малює картинки? Якщо так, то після прочитання цієї статті ваш кругозір значно розшириться.

Зараз професія "дизайнер" вже не така проста, як років 10-20 тому. За останні роки дизайн перетворився з в основному стилістичного напряму в цілу галузь, завдання якої - вирішувати "болі" людини за допомогою орієнтованого на нього дизайну.

Дизайнер - це творець фізичного або віртуального світу. Це фахівець, який займається візуальним втіленням об'єктів або продуктів, а також думає про їх функціональності.

профессия дизайнера

Дизайн, як сучасна професія, це багатогранна гібридна галузь, яка вважається одночасно і технічної, і творчої.

В даний час компанії прагнуть розвинути основні сильні сторони своїх дизайнерів і доповнити їх міждисциплінарними навичками. Команди дизайнерів у багатьох областях діяльності стали дуже важливими для успішного ведення бізнесу.


Види дизайну. дизайнерські професії

Видів дизайнерської діяльності величезна кількість, адже об'єктом дизайну може стати практично що завгодно.

Нижче ми перерахували найпопулярніші види дизайну. Деякі з них споріднені або дуже близькі між собою, тому фахівці часто мають кваліфікацію і досвід роботи відразу в декількох сферах.

✔️ Interior Designer (дизайнер інтер'єру)

За допомогою графічних редакторів створює гармонію між функціональністю, безпекою та естетикою інтер'єру. Тісно співпрацює з інженерами і архітекторами.

Замовники і роботодавці дуже цінують дизайнерів інтер'єру, які мають знання в будівельних технологіях, адже крім естетичного задоволення, проект повинен бути функціональним і економічним.

✔️ Landscape Designer (ландшафтний дизайнер)

Ландшафтний дизайн сформувався на стику архітектури, планування, ботаніки та рослинництва. Фахівці займаються проектуванням і благоустроєм парків, ділянок, садів та інших територій.

✔️ Furniture Designer (дизайнер меблів)

Назва цієї професії говорить сама за себе: дизайнер і конструктор 2 в 1. У цій спеціальності потрібно вміти проектувати різні меблі - від м'якої до кухонної, з урахуванням зовнішнього вигляду, безпеки і зручності використання.

✔️ Architect (архітектор)

Архітектор це вже не зовсім дизайнер, а щось більше, але ми все ж вирішили включити його в цей список. У архітектора функціонал по суті такий же, як і у дизайнера інтер'єру, але працює він значно масштабніше - з будівлями, комплексами або навіть районами цілком.

Причому, архітектор повинен враховувати не тільки зовнішній вигляд будівель, але і забезпечити функціональність простору, безпеку і ергономічність, економічність будівництва.

✔️ Industrial design (промисловий дизайнер)

Промдизайн охоплює широкий спектр фахівців, які займаються розробкою і моделюванням об'єктів промислового виробництва. Від дрібної побутової техніки, до автомобілів і літаків.

Саме промдізайнери відповідальні за те, чи буде нам зручно користуватися новим айфоном 😄

✔️ Fashion Designer (дизайнер одягу)

Проектує одяг, взуття та аксесуари з точки зору моди, привабливості, зручності і естетичності. Фешн-дизайнери - це творчі люди, які створюють нові образи, працюють безпосередньо з людьми і часто перетворюють свою діяльність в особистий бренд.

✔️ Brand Designer (бренд-дизайнер)

Коли ви бачите логотип будь-якої компанії, корпоративний стиль сайту, упаковки, етикеток та іншої атрибутики - ви бачите роботу бренд-дизайнера.

А ще він добре розбирається не тільки в графіку, але також може виконувати певні функції арт-директора (наприклад, генерувати тексти та ідеї, в яких присутній бізнес-сенс).

Дізнайтесь, яка професія підійде дитині! ⭐

Запишіться на онлайн-тест з профорієнтації в SIMPLEX.UA та визначіться із майбутньою професією!

✔️ UX / UI Designer (дизайнер інтерфейсів)

Проектує призначені для користувача інтерфейси, на які не тільки приємно дивитися, але і зручно використовувати. Завдяки зручному інтерфейсу користувачеві простіше зрозуміти функціонал сайту або програми.

✔️ Web Designer (веб-дизайнер)

Створює зручні для користувачів сайти і веб-додатки. Проектує логічну структуру всередині додатків або сайтів, розробляє ефективні рішення подачі інформації, тісно співпрацює з веб-розробниками.

✔️ Game Designer (дизайнер ігор)

Створювати ігри - це не тільки захоплююче і цікаво, але і добре оплачувані. Ви навчитеся створювати ігри для комп'ютерів, ігрових приставок і мобільних пристроїв.

У великих проектах беруть участь відразу цілі команди дизайнерів, які створюють рівні, візуальне оформлення, настрій і стилі ігрового процесу.

✔️ Animation Designer (аніматор)

Ні, це не той аніматор, який розважає дітлахів в жарких країнах. Анімаційний дизайнер творить чудеса для телебачення, кіно та іншої відеоіндустрії, вміє створювати круті анімації для медіа-реклами та ІТ проектів.

✔️ Graphic Designer / Artists (графічний дизайнер)

Це як раз той дизайнер, якого ви можливо уявили собі на самому початку, саме він займається графікою, обробкою фотографій, створенням ілюстрацій і анімацій для друкованих видань та електронних ЗМІ.

✔️ Mobile Designer (дизайнер мобільних додатків)

Займається розробкою додатків і безпосередньо рекламою для цих додатків, а потім це все тестує в усіх браузерах, платформах і мобільних мережах.

✔️ 3D-Artist (3D-дизайнер)

Може працювати в таких областях, як кіноіндустрія або у великих компаніях, для яких створює 3D-сцени, візуалізує об'єкти або створює персонажі.

У сфері 3D-моделювання також присутній поділ на спеціалізації. Якщо раніше 3D-дизайнер повинен був вміти все, то зараз хтось займається тільки моделюванням, хтось працює зі світлом, текстурами і так далі.

✔️ AR Designer (дизайнер доповненої реальності)

Включає в себе навички дизайнера і програміста, який повинен також розбиратися в історії, культурі та антропології. Дизайнери цієї сфери створюють пласти доповненої реальності для конкретної території або локації.

✔️ VR Designer (дизайнер віртуальних світів)

У цій професії повинні бути знання не тільки в дизайні, а і в архітектурі і програмуванні.

VR Designer може створювати віртуальні ігрові світи або моделювати віртуальні ситуації, а також створювати тренувальні програми (симулятори) для космонавтів, пілотів і інших професій, де безпечніше тренуватися віртуально.

✔️ Nanotechnology Designer (Синтетичний біолог / нанотехнологічний дизайнер)

Цю професію сміливо можна назвати професією майбутнього. Вона поки тільки розвивається, але фахівці в цій галузі вже вважаються затребуваними.

Тут потрібні знання в хімії, біології, медицині та програмуванні. Вже через якихось кілька років синтетичні біологи винайдуть "дизайн лікування" особливо небезпечних хвороб (наприклад, раку), спираючись на ДНК пацієнта. Це лікування буде створено завдяки програмному забезпеченню і 3D-біопечаті.


Університети для дизайнерів

Де вчитися на дизайнера? Позитивним моментом будь-якої професії дизайнера є те, що вона ставить перед вами творчі завдання, дає можливість творити і отримувати задоволення від виконаної роботи, бачачи результати на власні очі.

Проте, індустрія дизайну в усьому світі стрімко зростає. Конкуренція - номер один в цій сфері, і ви повинні бути кращими, щоб домогтися успіху і отримати престижну роботу.

Ми підготували для вас добірку університетів, де з вас зроблять фахівців вищого класу і конкуренція вам вже буде не страшна.

Програми

28 програм

University of Toronto (Університет Торонто)
від 48,300 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Торонто
Humber College (Хамбер Коледж)
від 13,050 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Торонто
TU Munich (Технічний університет Мюнхена)
від 280 EUR на рік
Країна
Німеччина
Дата
02 жовтня 2023
Вік
17+
Місто
Мюнхен
Niagara College (Ніагара коледж)
від 13,200 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Веланд
Thompson Rivers University (Університет Томпсон Ріверс)
від 15,630 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Камлупс
George Brown College (Джордж Браун коледж)
від 12,100 USD на рік
Країна
Канада
Дата
01 вересня 2023
Вік
18+
Місто
Торонто
Fontys University of Applied Sciences
від 8,330 EUR на рік
Країна
Нідерланди
Дата
04 вересня 2023
Вік
17+
Місто
Ейндховен

Як вибрати спеціалізацію в дизайні?

Як бачимо зі списку, кількість спеціальностей в сфері дизайну перевалює за два десятка. Всі вони різні і припускають знання різних навичок і програм.

Ось декілька порад від команди SIMPLEX.UA по вибору відповідної спеціальності та професії:

1️⃣️ Щоб творчому і талановитому старшокласнику або студенту визначитися з професією, в першу чергу рекомендуємо познайомитися з кожною з них, почитати описи в інтернеті, вивчити потенційні вакансії і зарплати на сайтах пошуку роботи.

2️⃣️ Звузити вибір спеціальності можна, якщо відразу розділити всі напрямки дизайну на кілька категорій.

Наприклад, частина спеціальностей передбачає дизайн фізичних об'єктів, інша частина - виключно віртуальних продуктів. Або, наприклад, якщо вас цікавить тільки IT сфера, то ви можете відразу вибирати з переліку веб-дизайну, анімації, мобільного дизайну і подібних спеціальностей.

Також, можна розділити спеціальності по тому, з якими сферами вони стикаються - з технікою і електронікою, з людьми, з мистецтвом, з будівництвом.

3️⃣️ Пройти профорієнтаційне тестування в SIMPLEX.UA! Цей тест оцінює вашу мотивацію, особистісні характеристики, здібності та інтереси в розрізі професійного розвитку і рекомендує найбільш підходящі спеціальності.

А після тесту вас чекає консультація з психологом, який докладно пояснить, розшифрує результати тесту, відповість на ваші запитання.

Оцініть статтю:

Програму оцінили 15 людей
Що це за професія - дизайнер? Які бувають види? Де здобувати освіту? Розбираємося в питаннях разом з фахівцями з надходження до закордонних вузів SIMPLEX Мама, я - дизайнер! | Як стати дизайнером і де на нього вчитися? Список вузів | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X