Єврокомісія планує спростити студентам в'їзд в зону ЄС

29 березня 2013

Процедура в'їзду в Євросоюз з освітніми та науковими цілями для вчених і студентів з третіх країн в Європейській комісії вважають занадто заплутаними і пропонують їх спростити.

Щороку понад 200 тисяч вчених і студентів з країн, які не входять до Європейського Союзу, їдуть на навчання до країн Європейського Союзу. Проте, процедура отримання візи для іноземних студентів ще не приведена в стандартну для всіх держав ЄС систему, пише видання Doutsche Welle.

Якщо мова йде про навчання іноземних студентів в університетах ЄС, то кожна країна встановила власні вимоги для учнів. Дуже утруднена процедура переведення студентів з одного університету в інший, якщо говорити про вузи з різних країн.

Для того, щоб складна процедура не зупиняла талановиту молодь шляху до утворення в ЄС, Європейська Комісія має намір уніфікувати правила в'їзду в ЄС для студентів і вчених з третіх країн.

Зокрема, планується зробити так, щоб візові заяви, незалежно від держави розглядалися не більше 60-ти днів. Також Єврокомісія збирається спростити правила переведення студентів з одного навчального закладу до іншого, на всій території ЄС.

Зміни стосуватимуться і роботи для студентів під час навчання. Всім іноземним студентам, які навчатимуться в країнах Євросоюзу, планується дати дозвіл на роботу до 20 годин в тиждень. Нові правила принесуть переваги не тільки студентам і науковим діячам, але і школярам, ​​практикантам і учасникам програм Au-pair.

Європейські експерти в галузі вищої освіти, зокрема Ульріх Гротус (Німецька служба академічних обмінів) підтримує ініціативу Єврокомісії з частині збільшення привабливості європейської освіти для іноземних студентів. Також, він стверджує, що не варто забувати і про інші аспекти освітнього процесу, які потребують доопрацювання. Як приклад Уільріх Гротус говорить про те, що попит на англомовні магістерські програми в Німеччині перевищує пропозицію. І цю ситуацію потрібно поступово виправляти.

Керівник підрозділу Фонду імені Александра фон Гумбольдта, Сандра Газельофф, яка працює з програмами наукового співробітництва, також вітає наміри Єврокомісії. Вона висловила припущення, що мобільність молодих науковців, які беруть участь в аспірантських програмах університетів різних країн, підвищиться.

Наміри будуть обговорюватися в Раді ЄС і Європейському парламенті. Передбачається, що нові правила вступлять в дію з 2016 року.

Оцініть статтю:

Процедура в'їзду в Євросоюз з освітніми та науковими цілями для вчених і студентів з третіх країн в Європейській комісії вважають занадто заплутаними і пропонують їх спростити. Єврокомісія планує спростити студентам в'їзд в зону ЄС
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X