TOEFL чи IELTS - що обрати, в чому різниця? Який іспит легше скласти?

13 травня

Для вступу та навчання за кордоном на англомовних програмах, майбутній студент повинен підтвердити високе знання англійської мови та надати офіційний мовний сертифікат.

Зазвичай вибір стоїть між двома найбільш популярними в світі іспитами – TOEFL та IELTS. Адже обидва вони визнаються майже у всіх престижних університетах світу.

Під час допомоги зі вступом наші студенти дуже часто запитують – який же іспит легше здати - TOEFL або IELTS , який з них краще вибрати і в чому відмінності між ними?

У цій статті ми розповімо про основні подібності та відмінності між двома тестами - TOEFL iBT® та IELTS Academic, після чого ви і самі зможете вирішити який з них легше саме для вас.

Ваші цілі отримання мовного сертифікату

Перш ніж обирати який іспит легше чи краще, необхідно відповісти для себе на кілька важливих запитань, бо можливо що вам підходить лише один з них, і обирати навіть не доведеться.

Для чого вам сертифікат?

  • Для роботи. Якщо ви шукаєте роботу за кордоном, деякі компанії можуть вимагати підтвердження володіння англійською мовою. Дослідіть конкретні вимоги роботодавців та запитайте у них, який саме сертифікат підходить, але в загальному випадку вам достатньо скласти IELTS General - він легше ніж IELTS Academic чи TOEFL.
  • Для довгострокової візи. Перевірте офіційний імміграційний веб-сайт вашої цільової країни, щоб дізнатися про конкретні вимоги до знання англійської. Вимоги дуже різні - в деяких випадках потрібен високий рівень знань та сертифікат Cambridge C1 Advanced, а в деяких вам буде достатньо IELTS General або Duolingo.
  • Для навчання за кордоном. Якщо ви обираєте навчання за кордоном англійською мовою, то тут вам точно знадобиться саме сертифікат, що підтверджує знання академічної мови TOEFL або IELTS. Обов'язково вивчіть вимоги до вступу в обраних університетах, щоб дізнатись точно, чи приймають вони TOEFL iBT®, IELTS Academic або обидва ці сертифікати.

Корисні посилання: Ви можете перевірити, які організації та університети приймають IELTS ось тут, а TOEFL можно перевірити тут.

В чому схожість TOEFL та IELTS?

Тест TOEFL iBT® та тест IELTS Academic – це стандартизовані іспити, які визначають вашу здатність ефективно спілкуватися англійською мовою в академічному середовищі.

Вони широко визнаються університетами світу, особливо в англомовних країнах, таких як США, Канада, Великобританія, Ірландія та Нідерланди.

Якщо коротко, то іспити доволі схожі по часу та структурі:

  • Структура: Обидва тести оцінюють чотири навички - читання, аудіювання, говоріння та письмо. Проте, є деякі ключові відмінності в тому, як саме ці навички перевіряються.
  • Тривалість тестування: Плануйте витратити близько 3-х годин на проходження будь-якого з цих іспитів.

А тепер заглибимося детальніше в специфіку кожного тесту, щоб допомогти вам прийняти обгрунтоване рішення!

TOEFL чи IELTS - В чому відмінності?

Формат іспитів та завдання

TOEFL iBT®: Складається на комп'ютері в тест-центрі або вдома (під онлайн наглядом спеціального адміністратора)

  • У TOEFL акцент буде на завданнях з множинним вибором. У розділах читання та аудіювання ви будете слухати лекції, розмови або читати академічні уривки, а потім відповідати на запитання з множинним вибором
  • Розділ speaking вимагає від вас говорити в мікрофон, відповідати на запропоновані питання або інтегруючи інформацію із додаткових матеріалів читання та аудіювання.
  • Частина Speaking триває близько 17 хвилин, за цей час ви повинні відповісти на 4 питання
  • У першому завданні Writing TOEFL, Integrated Writing, ви повинні спочатку прочитати текст, а потім прослухати двохвилинну лекцію по цій же темі. Потім ви повинні написати відповідь на запитання, враховуючи прослухане та прочитане.
  • Друге письмове завдання в ТОЕФЛ, більш розширене, есе по заданому питанню на випадкову академічну тему.

Докладно про склад іспиту TOEFL тут.

IELTS Academic: Цей тест пропонує як комп'ютерний, так і паперовий варіанти. (Знаходячись в Україні наразі можна скласти лише онлайн варіант для студентів старше 18 років).

  • Він містить ширший спектр типів завдань, включаючи завдання з множинним вибором, короткі відповіді, відкриті запитання та письмові завдання
  • У розділі читання Reading вас можуть попросити підсумувати уривки, заповнити діаграми на основі прочитаної інформації або відповісти на запитання власними словами.
  • Аудіювання передбачає відповіді на запитання щодо лекцій, розмов та презентацій.
  • Speaking в IELTS складається з 3 розділів тривалістю близько 15 хвилин і проходить повністю в формі бесіди з екзаменатором:
    • перша частина присвячена простим і знайомим темам (таким як будинок, робота або навчання)
    • потім вам буде задана довільна тема, і у вас буде одна хвилина, щоб підготувати монолог
    • нарешті, з'явиться запит про те, пов'язаний з темою, про яку ви раніше розповідали
  • Частина IELTS Writing також складається з двох завдань, а тривають вони рівно 60 хвилин. Вам потрібно буде написати коротке есе, яке описує графік, діаграму, карту або процес, який вам попадеться. Далі вам буде запропоновано написати лист для завдання 1. У другому завданні потрібно написати коротке есе на довільно задану академічну тему.

Докладно про склад іспиту IELTS Academic тут.

Через більшу різноманітність завдань та визначені формати відповідей, IELTS Academic може бути трохи складнішим під час підготовки.

Деякі студенти вважають, що краще відповідати живій людині, інші навпаки, відчувають себе більш комфортно перед монітором комп'ютера. Якщо ви не боїтеся і вам подобається спілкуватися з іншими людьми (особливо незнайомими!) Англійською мовою, можете вибирати IELTS. Якщо немає - радимо розглянути TOEFL.

Важливо: Варто відзначити, що під час розмовної частини в іспиті IELTS, студенти можуть перепитувати або ставити уточнюючі питання екзаменатора, що неможливо в тесті TOEFL.

Система оцінювання:

  • TOEFL iBT®: Сумарні бали варіюються від 0 до 120, при цьому кожен розділ (читання, аудіювання, говоріння, письмо) оцінюється за шкалою від 0 до 30.
  • IELTS Academic: Результати подаються за шкалою балів від 1 (низький рівень користувача) до 9 (експертний користувач). Кожен розділ отримує окремий бал, а загальний бал є середнім значенням усіх чотирьох розділів (округлюється до найближчої половини бала).

Рівень складності:

Важливо розуміти, що складність є суб'єктивною характеристикою. Ось деякі моменти, які слід врахувати, обираючи іспит:

  • TOEFL iBT®: Може бути легшим для студентів, які звикли до завдань з множинним вибором, записом аудіо-відповідей та виключно комп'ютерного формату.
  • IELTS Academic: Може краще підійти для студентів, які надають перевагу ширшому спектру типів завдань, включаючи відкриті завдання та особисту співбесіду з говоріння.

Доступність іспитів для українців:

  • TOEFL: Як правило, пропонується цілий рік у великих українських містах, в авторизованих тестових центрах. Оскільки він комп'ютерний, обов'язковим є базове розуміння роботи на комп'ютері.
  • IELTS Academic: На час війни в Україні повністю припинено складання іспиту в тест-центрах. Якщо студенту вже виповнилось 18 років, то можна скласти онлайн-версію іспиту вдома. В іншому випадку - тільки виїжджати за кордон для складання в тест-центрах інших країн.

Вартість складання іспиту:

  • TOEFL: в Україні коштує 185 USD (~7350 грн)
  • IELTS Academic:
    • Онлайн-версія іспиту коштує 5840 грн
    • Вартість у тест-центрах за кордоном сильно варіюється в залежності від країни (від ~8700 грн в Угорщині, до ~11500 грн в Чехії)

Перевірка результатів та отримання сертифікатів:

  • TOEFL:
    • зазвичай результати з'являються у вашому електронному кабінеті вже за 4-8 днів з дня складання. Точна дата зазначається на екрані в кінці тестування. Ще через пару днів там з'явиться можливість скачати pdf-версію сертифіката.
    • паперова версія сертифіката (якщо ви її замовляли) висилається звичайним листом через 2 тижні після складання іспиту. Наші студенти кажуть, що на українську адресу такий лист приходить не раніше ніж за 2-3 місяці, а інколи і довше.
  • IELTS Academic:
    • результат комп'ютерного тестування (онлайн або в тест-центрі) з'являється в вашому електронному кабінеті через 3-5 днів після дати складання, а результат паперового тестування - через 13 днів. В той же час ви зможете скачати зі свого кабінету pdf-версію сертифіката.
    • Паперова версія сертифікату відправляється звичайним листом впродовж 7 днів після появи результатів. А приходить на українську адресу орієнтовно через 2-4 тижні.

Відміна або перенесення дати тестування:

  • TOEFL: іспит можна переносити на іншу доступну дату за 60 USD через ваш електронний кабінет. Відмінити іспит також можливо, але сума повернення коштів буде різною, в залежності від дати відміни. Якщо відміна відбувається за 3 дні чи менше до іспиту - кошти не повертаються. Якщо відмінити тест за 1-7 днів після реєстрації та не менш як за 4 дні до дати тесту - провайдер повертає 100% оплати. В іншому випадку - 50% оплати (докладніше на офіційному сайті)
  • IELTS Academic: іспит можна переносити або відміняти через ваш особистий кабінет. Повернення або не повернення оплати буде залежати від того, наскільки заздалегідь ви змінюєте дату, та від конкретного тест-центру (докладніше на офіційному сайті)

То який іспит легше?

Сподіваємося, ви вже зрозуміли, що відповісти на це питання можна по-різному. І для кожного студента відповідь буде своя – комусь легше відповідати на завдання по TOEFL, а комусь по IELTS. Є й такі студенти, для яких практично немає різниці в складності іспитів.

Тільки на своєму особистому досвіді, під час підготовки і знайомства з іспитами, ви можете зрозуміти, що легше і зручніше здавати саме вам.

Ключем до цього питання буде розуміння ваших власних навичок, потреб і сильних сторін. А Центр мовної підготовки SIMPLEX SCHOOL з радістю вам допоможе якісно підготуватися як до TOEFL, так і до IELTS!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 42 людини
Під час вступу наші студенти дуже часто запитують - який же іспит легше скласти - TOEFL або IELTS, і який з них краще обрати? Прийшов час докладно розглянути це питання! TOEFL чи IELTS - що обрати, в чому різниця? Який іспит легше скласти? | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X