Що легше здати - TOEFL або IELTS?

14 березня 2018

Для вступу до ВНЗ і коледжів за кордоном на англомовні програми, майбутній студент повинен підтвердити добре знання англійської мови і надати офіційний мовний сертифікат.

Зазвичай вибір стоїть між двома найбільш популярними в світі іспитами – TOEFL и IELTS. Адже обидва вони визнаються майже у всіх топ універсітетах.

Під час вступу наші студенти дуже часто запитують – який же іспит легше здати - TOEFL або IELTS , і який з них краще вибрати? Прийшов час докладно розглянути це питання і відповісти на нього максимально точно!

У цій статті ми розповімо про основні подібності та відмінності між двома тестами, після чого ви і самі зможете вирішити який з них легше саме для вас.

Визначаємо цілі отримання мовного сертифікату

Перш ніж вибирати і здавати якийсь екзамен, необхідно відповісти для себе на кілька запитань:

  1. Чи приймаються обидва тести в обраній мною країні?
  2. Який саме мовний тест мені потрібен – загальний (General) або академічний, для навчання (Academic)?
  3. Чи приймаються обидва сертифікати в обраному мною університеті/коледжі?

Відповідь на перше питання дуже важливий, оскільки може виявитися, що ваш майбутній університет або роботодавець приймає тільки TOEFL, або тільки IELTS, а може і зовсім інший іспит. Наприклад, уряд Канади для імміграційних цілей приймає тільки IELTS, в той час, як канадські ВНЗ при вступі приймають обидва сертифікати.

Друге питання також грає важливу роль - якщо ви плануєте пройти тест на знання англійської мови тільки для професійних або міграційних цілей, то вам достатньо пройти тест IELTS General – завдання в якому набагато легше, ніж в академічному варіанті.

При вступі в закордонні ВНЗ вибір стоїть між здачею іспиту TOEFL та IELTS Academic. Тому для початку потрібно дізнатися, який з сертифікатів приймається в обраному вами навчальні заклади.

Корисні посилання: Ви можете перевірити, які організації та ВНЗ приймають IELTS тут, а TOEFL можно перевірити тут.
Дізнатися найближчі дати здачі іспиту IELTS тут, дати здачі TOEFL тут.


Читайте також: Все, що ви хотіли знати про іспит TOEFL


Запишіться на консультацію

TOEFL и IELTS: подібності та відмінності

Подібностей у цих іспитів майже немає, за винятком структури. При проходженні цих тестів перевіряються знання з 4 основних блоків:

  • читання (reading)
  • аудіювання (listening)
  • мовлення (speaking)
  • письмова частина (writing)

На цьому схожість між ними закінчуються, і залишаються відмінності:

Відмінності в частин Speaking

Блок Speaking, це найбільша різниця між двома тестами. В IELTS ви говорите з реальною людиною, а в TOEFL ви говорите з комп'ютером, а точніше просто записуєте свої відповіді, які перевіряються пізніше.

Деякі студенти вважають, що краще відповідати живій людині, інші навпаки, відчувають себе більш комфортно перед монітором комп'ютера. Якщо ви не боїтеся і вам подобається спілкуватися з іншими людьми (особливо незнайомими!) Англійською мовою, можете вибирати IELTS. Якщо немає - радимо розглянути TOEFL.

В частині TOEFL Speaking вам буде задано 6 питань . Частина Speaking тут триває близько 20 хвилин, за цей час ви повинні відповісти:

  • на два питання по знайомим темам (таким як ваше рідне місто, сім'я і т.і.)
  • на два питання, де потрібно узагальнити інформацію з прочитаного тексту або почутої розмови і висловити свою думку
  • нарешті, ще два питання, де потрібно проаналізувати і узагальнити інформацію з прослуханого розмови або прочитаного тексту

Speaking в IELTS складається з 3 розділів тривалістю близько 15 хвилин і проходить повністю в формі бесіди з екзаменатором:

  • перша частина присвячена простим і знайомим темам (таким як будинок, робота або навчання)
  • потім вам буде задана довільна тема, і у вас буде одна хвилина, щоб підготувати монолог
  • нарешті, з'явиться запит про те, пов'язаний з темою, про яку ви раніше розповідали

Важливо: Варто відзначити, що під час розмовної частини в іспиті IELTS, студенти можуть перепитувати або ставити уточнюючі питання екзаменатора, що неможливо в тесті TOEFL.


Читайте також: Підготовка до іспитів TOEFL і IELTS в Дніпрі


Відмінності в частині Writing

Теж вагома відмінність в іспитах - формат відповіді в письмовій частини. На іспиті TOEFL ви друкуєте все на клавіатурі, а в IELTS потрібно писати відповідь на папері. Тому варто подумати заздалегідь, наскільки акуратний ваш почерк або наскільки зручно вам друкувати.

Наприклад, якщо екзаменатора буде складно розібрати ваш почерк і прочитати твір, то вам поставлять досить.

За складом завдань - обидві письмових частини включають по два питання, але їх формати трохи відрізняються.

У першому завданні Writing TOEFL , Integrated Writing, ви повинні спочатку прочитати текст, а потім послухати двохвилинний лекцію по цій же темі. Потім ви повинні написати короткий відповідь на поставлене запитання по прослуханого і прочитаного.

Друге письмове завдання в ТОЕФЛ - більш розширене - есе по заданому питанню на випадкову академічну тему.

Частина Аелтс Writing також складається з двох завдань, а тривають вони рівно 60 хвилин. Вам потрібно буде написати коротке есе, яке описує графік, діаграму, карту або процес, який вам попадеться. Далі вам буде запропоновано написати лист для завдання 1. У другому завданні потрібно написати коротке есе по довільно заданої академічної темі.


То який іспит легше?

Сподіваємося, ви вже зрозуміли, що відповісти на це питання можна по-різному. І для кожного студента відповідь буде свій – кому-то легше відповідати на завдання по TOEFL, а кому-то по IELTS. Є й такі студенти, для яких практично немає різниці в складності іспитів.

Тільки по своєму особистому досвіді, під час підготовки і знайомства з іспитами, ви зможете зрозуміти, що легше і зручніше здавати саме вам. Ключем до цього питання буде розуміння ваших власних навичок, потреб і сильних сторін. А Центр мовної підготовки Simplex з радістю Вам допоможе якісно підготуватися як до TOEFL, так і до IELTS!

Дізнайтесь більше!

Цікавить програма
Залиште номер телефону і ми передзвонимо вам найближчим часом!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 36 людей
Під час вступу наші студенти дуже часто запитують - який же іспит легше здати - TOEFL або IELTS, і який з них краще вибрати? Прийшов час докладно розглянути це питання! Що легше здати - TOEFL або IELTS? - SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X