Що таке Soft skills (софт cкіл)?

14 липня 2021

Вираз "Soft skills" в перекладі з англійської звучить як «гнучкі» або в буквальному перекладі «м'які» навички. Ми все частіше зустрічаємо згадки про софт скіли у вакансіях, на тренінгах, і просто в спілкуванні.

Але що це за скіли такі, і що відповідати, коли вас про них запитують?

Для початку, Soft Skills - це комплекс загальних, неспецифічних для конкретної професії якостей і навичок. Людина, що володіє ними, ефективніше справляється зі своїми завданнями, будує комунікацію з командою, партнерами і клієнтами, а також успішно просувається по кар'єрних сходах або розвиває свій бізнес. Давайте розбиратися докладніше, які саме навички потрібні?!

soft skills у школах за кордоном

Як ми знаємо, професії з часом змінюються і трансформуються. Межі між професіями розмиваються, а успіху в кар'єрі домагаються ті, хто знає і вміє трохи більше за інших.

Постійний розвиток інформаційних технологій, дозволяє більшій кількості людей отримувати нові знання і набувати сучасних професії. Але виділятися серед конкурентів треба, і тут на перший план виходять додаткові навички професіонала - комунікативні, організаційні, персональні.

Навіть якщо ви працюєте на фрілансі або віддалено - вибудовувати правильне спілкування з партнерами, керівництвом або колегами зі своєї команди - це одне з ключових умінь. А здібності самоорганізації і розподілу особистого часу, і зовсім одні з визначальних успішної кар'єри.


Звідки взялося поняття soft skills? Раніше такого не було

Насправді, софт скіли існували завжди, але раніше на них не акцентували стільки уваги, та й не об'єднували в одну загальну категорію з такою назвою.

Перші дослідження в області гнучких навичок почалися тільки в 1960-1970 роки. Спочатку наявність таких навичок і вмінь вимагали від менеджерів і керівників. Але з кінця 20 століття рекрутери стали відзначати важливість софт-скілів, в різній мірі, у працівників усіх рівнів і посад.


Які навички відносяться до "гнучких"? Список soft-skills

Існує багато варіантів списків, так звані "soft skills list". Дане поняття досить умовне, тому що в різних професіях можна виділити трохи різні, більш і менш важливі навички. У цій статті ми постаралися зібрати максимально всі групи навичок, які цінують як співробітники, так і керівники компаній, бізнесмени і підприємці. Отже, список Soft-skills:

1️⃣️ Комунікативні навички

Це все, що допомагає людині налагодити зв'язок з колективом, співробітниками або партнерами. Так само як вміння коректно спілкуватися, висловлювати думку, презентувати себе і свою роботу. Серед комунікативних навичок найчастіше виділяють:

  • вміння слухати співрозмовника
  • вміння вести переговори, домовлятися, переконувати
  • розуміння невербальних сигналів і комунікації
  • самопрезентація
  • вміння говорити на публіку, публічні виступи
  • навички листування, письмове спілкування

2️⃣️ Критичне мислення

Не важливо, які завдання ви вирішуєте на даний момент. Якщо ви можете об'єктивно проаналізувати ситуацію і прийняти усвідомлені рішення - успіх вже у вас в кишені! По суті, це і є критичне мислення. У більш загальному сенсі, в цю категорію додають такі навички:

  • логічне мислення
  • вміння спостерігати і виявляти суть
  • навички нестандартного мислення
  • спритність, винахідливість, і навіть креативність
  • адаптивність, здатність позитивно сприймати зміни
  • вміння комплексно підходити до вирішення проблем

3️⃣️ Лідерські якості

Хоча не всі професії і посади вимагають наявність лідерських навичок, більшість роботодавців цінують в кожному працівнику здібності до організації, управління колективом або групою співробітників. Сюди зазвичай відносять:

  • вміння уникати або вирішувати конфлікти
  • вміння створювати домовленості, союзи, угоди
  • навички ефективного делегування
  • навички фасилітації (ефективна модерація обговорень або пошуку рішення проблем)
  • навички менеджменту (управління зустрічами, співбесідами або переговорами)
  • менторство і здатність навчати

4️⃣️ Емоційний інтелект і позитивне мислення

Нікому не подобаються похмурі співробітники або песимістичні партнери по бізнесу, і це логічно. У всіх бувають складні дні або непрості ситуації, але ті, хто вміє перебудуватися на хороший лад, взяти себе в руки і підбадьорити сусіда, як правило тільки виграють від цього!

І це не обов'язково визначається характером. Такі навички можна і необхідно практикувати:

  • емоційний інтелект
  • позитивне мислення
  • чемність і ввічливість
  • вміння виявляти дружелюбність
  • стресостійкість і здатність приймати рішення в нестандартних умовах
  • здатність до емпатії

5️⃣️ Уміння працювати в команді

Роботу в команді зазвичай виділяють в окрему категорію.

Але насправді, це той же комплекс з комунікативних навичок, лідерських якостей і емоційного інтелекту, який дозволяє людині успішно виконувати свою частину роботи в команді, взаємодіяти і спілкуватися з колегами на належному рівні, і прагнути до єдиного результату.

6️⃣️ Самоорганізація

Це такі навички, які дозволяють ефективно вибудовувати власну роботу, все (ну майже все) пам'ятати і встигати:

  • тайм-менеджмент або управління часом
  • самодисципліна, самоконтроль (і взагалі майже все з приставкою само- 🤓)
  • вміння концентруватися
  • вміння знаходити і працювати з інформацією
  • а ще бажання вчитися і постійно розвиватися

Якщо є м'які навички, значить є і жорсткі?

Так, поняття hard skills або «жорсткі навички» - це і є ті специфічні знання і досвід, які необхідні для виконання певних обов'язків кожного фахівця. Простіше кажучи - навички конкретної професії.

Аналітик повинен вміти працювати з великими обсягами інформації, володіти інструментами аналітики і вміти надати коректний і злагоджений звіт. Програміст володіє одним або декількома мовами програмування, а копірайтер - вміє писати ємні і чіпляючі тексти без зайвої "води".

Але сьогодні вже недостатньо оволодіти тільки професією. Сьогодні в ціні гнучкі співробітники і керівники, які вміють швидко навчатися, орієнтуватися в нових, нестандартних для себе завдання і знаходити необхідне рішення.

Дізнайтеся, яка професія вам підходить! ⭐

Пройдіть онлайн-тест з профорієнтації в SIMPLEX.UA та оберіть майбутню професію!

Які навички цінуються більше?

Soft skills або Hard skills? Поступово увагу роботодавців при виборі кандидатів зміщується з жорстких навичок на м'які. Все тому, що навчитися чомусь новому по технічній частині сьогодні часом набагато простіше, ніж розвинути одну зі згаданих у переліку якостей.

Крім того, розвинені soft skills дозволяють зробити відмінне враження вже на етапі співбесіди, а також підвищують шанси отримати відмінну рекомендацію з попереднього місця роботи.

Численні дослідження роботи команд над складними проектами показують, що найбільші складнощі виникають саме при відсутності або неправильній комунікації між учасниками команди. Чим швидше фахівці знаходять спільну мову, тим швидше і якісніше виконується проект.

Звичайно найбільшу увагу даним якостям приділяється при підборі фахівця на керівні посади, для лінійних фахівців дані вимоги як і раніше стоять на другому плані. Але саме прокачані soft skills дозволяють новачкові відмінно показати себе в команді, заручитися підтримкою колег і отримати шанс на швидке підвищення.


А може ви все придумали? Є якісь дослідження?

Якщо власного відчуття логічності soft-skills вам не досить, то так! Дослідження в цій області проводяться регулярно. З цікавих досліджень можна перерахувати:

  1. Дослідження, проведене Harvard University, the Carnegie Foundation і Stanford Research Center в 2015 році. Воно привело до таких цифр - 85% кар'єрного успіху пов'язано саме з розвитком soft-skills, і тільки 15% - з професійними навичками
  2. У 2013 році компанія Google провела внутрішнє дослідження, яке назвали Project Oxygen. На основі історичних даних про працевлаштування співробітників з 1998 року, в Google з'ясували, що сім найбільш значущих характеристик кар'єрного росту - софт скіли
  3. Недавнє дослідження економіста Kirabo Jackson з американського Northwestern University охопило більш 150,000 учнів чиказьких шкіл. В результаті з'ясувалося, що більш успішні випускники тих шкіл, в яких активно виховують соціально-емоційні якості та софт скіли, а не просто стежать за успішністю

Як можна розвинути soft skills?

Практично всі софт скіли можна розвивати і тренувати!

Реальна практика

Не бійтеся проявляти ініціативу в роботі, в спілкуванні з колегами, а також запитувати зворотний зв'язок від них і керівництва. Таким чином, буде зрозуміло, що саме потрібно прокачувати.

Іноді, щоб зрозуміти, чого вам не вистачає, досить згадати ситуації, коли вам доводилося робити щось, що викликало у вас дискомфорт або складності. Задумайтесь, можливо вам просто потрібно прокачати цю навичку?

Курси та тренінги

Найефективніший спосіб - групові або індивідуальні курси, які дозволяють в стислі терміни прокачати свої софт-скіли.

  1. Наприклад, набратися досвіду ділового спілкування і подивитися на роботу найкрутіших керівників можна в нашому менеджмент-турі по компаніям Дніпра (14-17 років)
  2. Підвищити свої комунікативні навички (а заодно і прокачати іноземну мову) можна під час поїздки на літні канікули або мовні курси за кордоном
  3. Зрозуміти, які професійні та особисті якості потрібно розвивати, допоможуть наші проф-тестування для підлітків та проф-тест для дорослих

Книги

Також відмінно допомагає в роботі над собою читання спеціальної літератури. Книг написано вже дуже багато, практично по кожній навичці, яку ми перерахували в цій статті. Ось деякі книги, які ми можемо порекомендувати:

  • Д. Карнегі. «Як перестати турбуватися і почати жити». Корисний матеріал для молодих фахівців, які відчувають сильний стрес на роботі. Допомагає переосмислити свої цінності і сформувати нові
  • М. Атавар. «Креативність. Використовуй нестандартні рішення кожен день». Книга відомого британського художника, в якій зібрано 20 ефективних вправ для прокачування креативності
  • Н. Регіер. «Конфлікт - це подарунок. Як направити енергію розбіжностей в мирне русло». Допомагає аналізувати причини конфлікту і навчитися попереджати і вирішувати суперечливі ситуації
  • М. Дорофеєв. «Джедайські техніки: Як виховати свою мавпу, спустошити інбокс і зберегти мислепаливо». Книга містить цінні поради щодо підвищення ефективності
  • Д. Канеман. "Думай повільно, вирішуй швидко"
  • Т. ДеМарко. "Deadline. Роман про управління проектами"

І ще десятки і десятки інших, хороших книг про різні навички.

Ну а комбінація з декількох варіантів дасть вам найкращий результат!

І, звичайно, важливо пам'ятати, що софт-скіллз прокачуються протягом усього життя, вони і є відображенням нашого унікального досвіду і знань.

Цікавить освіта за кордоном? ⭐

Запишіться на консультацію до наших спеціалістів зі вступу!

Записатись!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 27 людей
Гнучкі навички ⭐ як їх розвинути, чим soft skills відрізняються від hard skills, що таке soft skills list. Основні навички, які цікавлять роботодавців - приклади і рекомендації від Simplex! Що таке Soft skills і як їх розвинути? Кому потрібні софт-скіллс? | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X