TestDaf або DSH. Вибираємо іспити з німецької для вступу до Німеччини!

07 травня 2019

Німецька мова є основним для навчання майже в усіх університетах Німеччини. І для того, щоб там вчитися, вам знадобиться здати іспит з німецької та надати сертифікат. Перше, що необхідно знати – це якийсь мовний тест краще вибрати для вступу до навчальні заклади Німеччини? Давайте розбиратися 😃

Что выбрать - testdaf, dsh, osd, testas

Існує кілька офіційних тестів на знання німецької, з якими теоретично можна вступати до університетів Німеччини - Goethe-Zertifikat, telc, TestDAF, DSH, TestAs та OSD. У кожного з них свої переваги, призначення і правила здачі - не дивно, що бажаючі вступити до Німеччини часто плутаються і не розуміють, який же іспит здавати і до чого готуватися.

 

TestDAF - ідеальний сертифікат для вступників?

TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) – це стандартизований тест, який може бути зданий в більш ніж 500 тест-центрах по всьому світу. Розроблено за дорученням німецької служби DAAD. Включає розділи з читання, письма, аудіювання та розмовної мови.

Якщо в обраному вами університеті навчання ведеться тільки на німецькій мові, сміливо здавайте TestDaF.

Студенти, що вступають на спеціальності з навчанням на англійській мові, не зобов'язані здавати цей тест. Їм може знадобитися лише сертифікат про базові знання німецької мови для спілкування в повсякденному житті. Не дивлячись на це, ви повинні бути готові до того, що деякі ВНЗ все одно можуть зажадати сертифікат TestDaF.

Це напевно кращий вибір для іноземного студента, тому що сертифікат має 3 головні переваги:

  • TestDAF можно скласти в своїй країні;
  • здається заздалегідь і діє необмежений термін (проте ВНЗ часто вимагають сертифікат які не досягли 2 років);
  • визнається у всіх університетах Німеччини.

Склад екзамену TestDAF

1. Читання. Час виконання – 60 хвилин

У цьому розділі вам дають три тексту, які розрізняються за типами і рівнями складності. Необхідно продемонструвати здатність розуміти зміст прочитаного і відповісти на 30 питань. Вас також можуть попросити визначити, чи є твердження вірним або невірним. Це можуть бути короткі тексти про повсякденне життя в університеті, тексти на наукові або суспільно-політичні теми.

2. Аудіювання (сприймання на слух) – 40 хвилин

Вам нададуть три усних тексту з 25-ю завданнями, які мають різні рівні складності. Необхідно проілюструвати здатність розуміти на слух. Аудіозапис може являти собою діалог з повсякденного життя в університеті, радіоінтерв'ю за участю декількох спікерів або частина лекції. Вас попросять відповісти на питання, пов'язані з тим, що ви почули, або визначити, чи є конкретні висловлювання вірними або помилковими.

3. Письмова чистина – 60 хвилин

Тут дається лише одне завдання: написати добре структурований, логічний текст на задану тему за допомогою наведених вказівок і статистичних даних. Також потрібно буде висловити свою думку з конкретного питання, пов'язаного з текстом.

4. Розмовна мова – 35 хвилин

У цьому розділі потрібно довести свою здатність говорити німецькою мовою в різних ситуаціях. Наприклад, дискусії з іншими студентами, опис схеми, вираження думки по конкретній темі або формування гіпотез.

Бали та результати TestDAF

Результати екзамену. Після закінчення 6-8 тижнів після проходження іспиту сертифікат і результати тестування надсилаються поштою.

Описання результатів

Бали виставляються по кожній з 4 частин:

  • менше 3. Іспит не складено: потрібно пройти курс вивчення німецької мовиа.
  • TDN3 (B1). Є розуміння повсякденної усного та писемного мовлення, але труднощі зі сприйняттям академічної усної або письмової мови.
  • TDN4 (B2). Добре розуміння німецької усного та писемного мовлення з невеликою кількістю помилок.
  • TDN5 (C1). Максимальний результат: вільне спілкування і розуміння в різних ситуаціях, вміння ставити завдання і відстоювати свою думку.

Для зарахування в більшість німецьких універсітетів потрібно отримати сертифікат з рівнем не нижче TDN4 по кожній з чотирьох частин іспиту.

Де зареєстрватись и скласти TestDAF в Україні?

  • м. Харків – Центр німецької мови
  • м. Київ – Унівестітет ім. М. Драгоманова
  • м. Львів – Національний Універсітет ім. І. Франка<
  • м. Одеса – Політехнічний універсітет
  • м. Полтава – Мовний Центр Аграрної Академії

Вартість TestDAF

Для України встановлена єдина ціна у всіх тест-центрах - 145 €. В інших країнах вартість іспиту TestDAF різна, від 130 до 200 €.

Детальні умови, дати, адреси центрів, пробні завдання і всю актуальну інформацію ви можете знайти на офіційному порталі інституту TestDaF.

 

Що таке DSH и чому варто обрати його?

DSH (Deutsche Sprachführeung für den Hochschulzugang) – іспит на знання німецької мови для навчання у ВНЗ Німеччини. Проводиться безпосередньо в кожному німецькому навчальному закладі. На іспит запрошують за кілька тижнів до початку навчання - всіх студентів, які підходять за іншими вступним вимогам, але не надали інший сертифікат про знання німецької мови заздалегідь.

Не дивлячись на те, що склад і правила проведення DSH встановлені на рівні країни, кожен університет самостійно підбирає завдання, тому в кожному конкретному випадку іспит і його складність може відрізнятися.

Склад екзамену DSH

1. Письмова частина

Письмовий іспит включає кілька підрозділів:

  • (а) аудіювання – 40 хвилин. Надається текст, який ви почуєте двічі. Під час прослуховування можна робити нотатки. Перед другим прослуховуванням видається робочий лист із завданнями і 10 хвилин для ознайомлення з примітками. Мета – довести, що ви можете відвідувати лекції та презентації німецькою мовою з академічних і наукових тем.
  • (б) розуміння прочитаного – 90 хвилин. Цей розділ складається з двох частин.
    • У першій частині у вас буде 60 хвилин для виконання ряду завдань: написання заголовків для текстових розділів, відповіді на питання, пояснення терміну, що з'являється в тексті, пояснення окремого текстового розділу і пояснення функцій слів і фраз. Цей іспит аналізує, демонструєте ви здатність розуміти і працювати з письмовими текстами на німецькій мові.
    • У другій частині (30 хвилин) вам буде запропоновано переформулювати пропозиції на основі тексту без зміни їх первісного значення. Це аналізує ваш потенціал розпізнавання, розуміння та використання структур пропозицій.
  • (в) письмо – 60 хвилин. Тут потрібно вибрати одну з трьох заданих тем і написати про неї. Цей іспит аналізує вашу здатність писати довгі безперервні тексти німецькою мовою, відштовхуючись від теми. Вам буде дано 5 ключових слів, щоб представити логічні ланцюжки думок для кожного ключового слова. Потрібно написати не менше 200 слів.

2. Усний іспит – 40 хвилин

В усному іспиті необхідно продемонструвати здатність виконувати лінгвістичні дії спонтанно, вільно і точно. Це можуть бути дискусії, оцінки, розповідний текст. З трьох запропонованих тем можна вибрати одну для обговорення.

Вам буде дано 20 хвилин на підготовку, після чого слід обговорення теми. Протягом цього періоду ви можете використовувати одномовний словник німецької мови для довідки. Усний іспит займає близько 20 хвилин.

В кінці усного іспиту ви будете проінформовані про загальний результат.

Бали та результати DSH

За іспиту DSH виставляється один загальний бал, за результатами здачі всіх завдань:

  • Менше 57%: іспитн не складено
  • DSH1 (57% – 66%): низький рівень, недостатній для вступу (уровень В1)
  • DSH2 (67% – 81%): мінімальний рівень, необхідний для вступу (від В2 до С1)
  • DSH3 (82% – 100%): максимальний результат (С1/С2)

Вартість екзамену DSH

Вартість проходження DSH встановлюється в кожному німецькому ВНЗ своя, та варіюється в межах від 40 до 180 €.

 

TestDAF або DSH - Який іспит кращий?

Звісно, студентів завжди цікавить, який тест краще здавати, щоб точно вчинити, який легше і т.д. Розглянемо порівняльні характеристики іспитів у вигляді таблиці, щоб вам було простіше вибрати найбільш підходящий:

Показники

TestDaF

DSH

Визначення результатів

Частини оцінюються окремо

Підсумовуються бали за всі частини і виводиться середній за іспит

Визнання універсітетами

Усі ВНЗ Німеччини

Багато ВНЗ Німеччини, але не всім

Місце складання

У будь-якому з 450 центрів в ~ 100 країнах світу

Тільки в обраному університеті в Німеччині

Завдання/Складність

Стандартизовані для всіх ВНЗ у всіх країнах

Визначається окремо кожним університетом

Строки складання

Тільки в дати, зазначені інститутом TestDaF

За 3-4 тижні до початку навчання

Отримання результатів

Через 6-8 тижнів поштою

В кінці усного іспиту на місці

Середня вартість в євро

145 €

110 €

Тривалість

~3 години

4,5 години

Прохідний бал

Не нижче TDN4 по кожній частині для більшості ВНЗ

67% і вище

Що обрати - DSH або TestDAF?

Багато студентів вважають, що DSH легше, ніж TestDaF через те, що якщо ви провалите хоча б одну частину в TestDaF, то ви не здали весь іспит. У DSH навіть якщо ви отримаєте низький бал по одній з частин, є шанс отримати хороший бал в сумі - завдяки високій оцінці за іншими.

Але, на наш погляд у TestDAF є 2 великі переваги:

  1. Незважаючи на широке визнання і велику популярність DSH, є університети, які не приймають його результати. ТестДаФ приймають всі.
  2. DSH здається прямо в бажаному ВНЗ, за кілька тижнів до вступу, а значить при неуспішної здачі другого шансу може й не бути. Плюс DSH можливо доведеться здавати не один раз - якщо ви робите відразу в кілька універсітетів. TestDAF можна здати сильно заздалегідь, а при низьких балах - підготуватися і встигнути здати ще кілька разів.

Тому найнадійнішим сертифікатом ми все ж вважаємо TestDaF.

 

Чому ви не хочете здавати Goethe-Zertifikat або telc?

Екзамені від Goethe-Institut и telc (The European Language Certificates) є досить легкими. А все тому, що вони оцінюють не академічне, а загальне знання німецької мови. У завданнях немає специфічних наукових тем, і в цілому ці іспити не перевіряють - чи готові ви до навчання в німецькому ВНЗ чи ні.

І хоча в інтернеті часто можна зустріти твердження, що якщо здати один з цих іспитів на рівень не нижче С1, то з таким сертифікатом можна поступити. Не вірте цим чуткам! Сертифікати Goethe-Zertifikat та telc при вступі визнають дуже мало ВНЗ. Тому ми в SIMPLEX не рекомендуємо їх отримувати, якщо ваша мета - вчитися в Німеччині.

p.s. А ось мовні курси у Goethe-Institut достатньо якісні! 😃

 

Що таке TestAs і кому він потрібен?

TestAs (Test für Ausländische Studierende, сайт) - стандартизований іспит для іноземних студентів, що вступають до німецьких ВНЗ, визначає здібності абітурієнта до навчання в Німеччині. Цей іспит не оцінює знання німецької мови!

Всупереч дуже поширеній помилці, TestAs - не обов'язковий іспит в більшості випадків, і це не іспит німецької мови. Так кому і для чого він потрібен?

  • Для проведення додаткового конкурсу. У деяких ВНЗ (досить рідко) іноземців просять здати цей іспит, щоб оцінити знання студентів і вибрати тих, хто краще за всіх підходить до навчання на обраній спеціальності.
  • Для збільшення шансів на вступ. Навіть коли обраний вами універсітет не вимагає здачі TestAs, наявність такого сертифікату може стати додатковим плюсом до вашої анкети під час вступу.
  • Для самооцінки здібностей студента. Хочете знати наскільки складно вам буде вчитися в німецькому ВНЗ? Іспит TestAs дозволить вам відчути і познайомитися з типовими академічними вимогами до студентів в Німеччині

Зміст іспиту TestAs

  • Основна частина TestAs - 110 хвилин
    • Тут оцінюються пізнавальні здібності студента. Студенту пропонується вирішити кількісні завдання, завдання на визначення відносин, продовження чисельного ряду і так далі
  • Додатковий модуль на вибір (в залежності від спеціальності) - 150 хвилин
    • Модуль TestAs для гуманітарних, культурних та соціальних наук
    • Модуль TestAs для інженерних наук
    • Модуль TestAs для математики, інформатики та природничіх наук
    • Модуль TestAs для економічних наук

Бали та результати TestAs

Відповідно до того, який додатковий модуль складає студент, йому видається один з 4 варіантів сертифікату. В сертификат виставляються пункти, відсотки і стандартні бали. В результаті немає значення " здав " /&Quot; не здав ". Кожен університет самостійно вирішує, як інтерпретувати результати тесту при оцінці абітурієнтів (як правило це описується в вимогах до вступу на конкретну спеціальність).

 

Іспит OSD (или ÖSD) - чи можна поступати з ним?

OSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch, сайт) - це австрійський міжнародний диплом, який підтверджує знання німецької мови як іноземної. И нехай він розроблений в Австрії, деякі ВНЗ Німеччини і Швейцарії теж його визнають.

Взгалаі даний іспит можна здавати на будь-якому рівні - від А1 до С2. Завдання тут стандартизовані і розділені на все ті ж 4 частини - читання, аудіювання, письма та усне мовлення.

Тому якщо у вас з якоїсь причини вже є сертифікат OSD з рівнем С1 або С2 - не поспішайте здавати TestDAF і DSH. Спочатку перевірте - можливо обраний вами німецький ВНЗ готовий прийняти і цей сертифікат.

 

Найпопулярніші питання про іспити німецької мови


Питання: Який термін дії сертифіката TestDAF?

Відповідь: У загальному випадку термін дії TestDAF не обмежений. Але університети Німеччини під час вступу зазвичай вимагають сретіфікат які не досягли 2 років.


Питання: Який іспит краще здати для вступу до німецьких ВНЗ?

Відповідь: Краще за інших іспитів, для підтвердження знання німецької мови, підійде TestDAF. При вступі в один німецький універсітет можна скласти іспит DSH прямо при університеті, якщо там надається така можливість.


Хочете отримати освіту в Німеччині? Цікавить вступ в кращі німецькі ВНЗ? Звертайтеся в SIMPLEX!

Дізнайтесь більше!

Цікавить програма
Залиште номер телефону і ми передзвонимо вам найближчим часом!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 25 людей
Що легше і краще здавати ✅ TestDaf, DSH, OSD, TestAs? Підготуватися і добре скласти іспит з німецької мови - один з найважливіших етапів під час вступу до німецьких ВНЗ! Давайте розбиратися з яким сертифікатом ви точно зробите TestDaf або DSH. Як вибрати, підготуватися і здати іспит з німецької мови для вступу в Німеччину! | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X