Я хочу вчитися у вузі Німеччини. З чого почати?

16 червня 2015

Сьогодні все більше людей думають отримати вищу освіту в Німеччині.

Найчастіше, це обумовлено доступними цінами і дуже високою якістю освіти. Крім того, студенти вивчають ще одну передову мову - німецьку.

Ви вже готові до рішучих дій? Але до яких? Який перший крок на шляху до отримання німецького диплома?

освіта в німеччині з чого почати

До нас в SIMPLEX регулярно приходять студенти і ставлять одне і те ж питання: "Я хочу вчитися в Німеччині, з чого почати?".

Тому, ми вирішили зробити короткий огляд необхідних дій в цьому напрямку, і розповісти, чим ми можемо бути вам корисні!

Здобути вищу освіту в Німеччині - мета, на шляху до якої не все просто і однозначно. Розглянемо основні підготовчі моменти перед надходженням:

1. Бюджет на освіту

Перше, з чого варто почати - визначитися з бюджетом на навчання і проживання в Німеччині.

"Але як же, адже освіта в Німеччині безкоштовна !?" - запитаєте ви. Так, навчання на німецькій мові в Німеччині для іноземців умовно безкоштовне. Але це не означає, що вам взагалі не знадобляться кошти. Мінімально вам знадобиться:

  • оплачувати семестровий студентський збір в німецькому вузі (зазвичай від 400 до 800 євро в рік)
  • забезпечити собі проживання, харчування та кишенькові витрати під час навчання в країні (мінімум - мати так званий Блокований рахунок в німецькому банку - 10,300 євро на рік)
  • передбачити одноразові витрати при вступі - консульський збір при подачі на візу, переклади та запевнення ваших документів, послуги зі вступу агентства SIMPLEX.UA і так далі (розраховуйте на суму близько 800-1,500 євро)
Запишіться на консультацію

2. Знання німецької мови

Вивчення німецької мови - один з ключових чинників під час вступу. Адже розповіді про безкоштовне німецькому освіту в 99% випадків стосуються тільки навчання на німецькій мові.

Саме тому планувати вступ важливо як мінімум за 1-2 роки до дати початку навчання - цей час вам буде потрібний, в основному, для вивчення німецької.

Якщо ж ви вирішили вступати до Німеччини в квітні - травні, з початком навчання у вересні, і знання німецької у вас на нулі - то шанси, м'яко кажучи, дуже невисокі.

"Я знаю німецьку мову"

Якщо у вас є початкові, або навіть середні знання мови, їх варто підтримувати. Як відомо, без практики мова забувається. У вас є безліч варіантів поглибленого вивчення як в нашій країні, так і за її межами.

  • Якщо вам зручніше вчити мову вдома, то можна записатися на будь-які онлайн заняття, курси німецької мови в своєму місті чи займатися самонавчанням. Для успіху вам знадобиться глибоке почуття відповідальності і вміння змусити себе систематично вчити, навіть якщо «дуже не хочеться»
  • Якщо ви хочете вивчати мову в німецько-мовному оточенні (що набагато ефективніше), то існує безліч курсів німецької за кордоном, практично у всіх великих Землях Німеччини. Ці курси можна поєднати з насиченою культурною програмою і відпочинком!
  • Для старшокласників (8-17 років) ми рекомендуємо відвідати літні мовні табори з вивченням німецької, екскурсіями, спортом і активним відпочинком
  • Студенти з високим рівнем німецького продовжують вивчення мови на курсах підготовки до здачі спеціалізованих іспитів TestDAF і DSH, які будуть необхідні при вступі до університетів. Ви зможете підтягнути німецьку мову, вивчити специфіку і структуру іспитів, і після закінчення курсів, здати один з них

"Я ще не знаю німецьку мову"

Тоді радимо вам починати вчити його за 2-3 роки до запланованої дати вступу до вузів Німеччини.

Вам потрібно, як мінімум, оволодіти базовими знаннями мови, після чого можна підкріплювати знання за допомогою одного з вищевказаних варіантів.

Запишіться на консультацію

3. Учбова успішність

Варіант 1. Ви - старшокласник, випускник школи

Якщо ви школяр останніх класів, вам варто гарненько «підтягнути» свої оцінки в школі. Перш ніж вступити в німецький університет всі українські школярі зобов'язані закінчити Штудіенколлег - підготовчу програму, яка компенсує різницю між українською та німецькою школою.

У Штудіенколлег більше шансів вступити в тому випадку, якщо у вас є срібна або золота медаль. Якщо ж на курс studienkolleg не вступити, то для вступу до німецького вузу безпосередньо треба провчитися хоча б 1 курс в українському університеті.

Варіант 2. Ви - студент 1-2 курсів

У Німеччині немає вступних іспитів. Студентів з України зараховують, виходячи з їх успішності в попередніх освітніх установах. Тому не втомлюємося повторювати вам «Намагайтеся бути успішними в навчанні!».

Мінімальний критерій зарахування в «Штудіенколлег» - закінчення 1 курсу денного відділення в університеті. Мінімальна вимога до зарахування на перший курс бакалаврату - закінчення 2-х курсів денного відділення або 4-х курсів заочного відділення українського вузу. Природно, з високими оцінками.

Варіант 3. Ви - студент останніх курсів, недавній випускник

В цьому випадку вам варто звернути увагу тільки на знання німецької мови. Необхідного академічного рівня ви вже досягли для того, щоб бути зарахованими на перший курс бакалаврату.

На останніх курсах у вас з'являються інші цікаві можливості. У разі, якщо ви вирішили підтягувати німецьку мову за кордоном, ви можете поєднати його з практикою за фахом, що тільки посилить вашу впевненість у собі і допоможе вам швидше адаптуватися в чужій країні. Крім того, стажування - це відмінне перевага для роботодавців.

Варіант 4. Ви - випускник університету / працюючий

Освіти у вас вже достатньо для вступу на бакалаврат. Але, якщо у вас вже є базова освіта в Україні, вам можна подумати про отримання тільки магістерського ступеня. На магістратуру в Німеччині можна поступити відразу після закінчення 4-х курсів денного відділення університету.

Варіант 5. Ви - випускник з досвідом роботи

Якщо ви вже почали будувати свою кар'єру, існує безліч програм, розроблених спеціально для певних професій. Є програми для керівників, для викладачів німецької, юристів, лікарів. Можливо також навчання на таких спеціалізованих курсах, як «Німецький для міжнародної кар'єри», «Комунікаційні навички для кар'єри».

Якщо ви є керівником фірми, і вам необхідно підтягнути німецьку або навчити своїх співробітників німецької, то існує також можливість поїхати на курси німецької для керівників і співробітників однієї компанії.

Запишіться на консультацію

Як бачите, підготовка до вступу в Німеччину - справа копітка. При правильному підході і поступової підготовки можна спокійно і впевнено розпочати навчання в обраному університеті. Головне - якомога раніше визначитися з цілями і твердо йти до них. І тоді, ось побачите, все вийде!

Оцініть статтю:

Програму оцінили 9 людей
До нас в SIMPLEX регулярно приходять студенти і ставлять одне і те ж питання ✅ Хочу вчитися в Німеччині, з чого почати? Тому ми вирішили зробити короткий огляд необхідних дій по вступу до Німеччини! Я хочу вчитися у вузі Німеччини. З чого почати? | SIMPLEX.UA
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X