Проживання для студента в Німеччині: вартість

12 лютого 2014

На сьогодні одним з дуже важливих факторів при виборі навчального закладу в Німеччині є можливість підібрати недороге житло для студента. Скільки буде коштувати проживання і від чого залежать ціни?


Якщо раніше ключовими критеріями при виборі навчального закладу в Німеччині були авторитет і репутація університету, викладацький склад, можливості міжнародного обміну і перспективи працевлаштування, то сьогодні ці фактори трохи видозмінилися.

Виходячи з сьогоднішньої ситуації і відгуків студентів, які вже навчаються в Німеччині, абітурієнти, в першу чергу, звертають увагу на можливість підібрати доступне житло.

Дуже часто проживання є джерелом багатьох проблем, про наявність яких абітурієнти навіть не підозрюють. Скільки ж коштує студентська кімната і чи легко її знайти?

Міста вашої і нашої мрії

Більшість абітурієнтів мріють провести свої студентські роки в таких всесвітньо відомих і цікавих містах, як Мюнхен, Берлін, Франкфурт-на-Майні.

Звичайно ж, в першу чергу, вони доглядають навчальні заклади в цих регіонах. Але варто задуматися про те, що в мегаполісах відповідний попит і ціна на проживання.

Студенти, які мріють вчитися в цих містах, будьте готові до переповненим аудиторіям, натовпам людей і проблемам з житлом.

Перша проблема, з якою зіткнуться майбутні студенти - це високі ціни за оренду житла.

«Квартира у віддалених від центру районах Берліна буде коштувати 8 євро/м2, Гамбурга - 11 євро/м2», - наводить приклади в інтерв'ю Ульріке Штюдеманн з німецького Інституту досліджень ринку житла F+B.

Далі, вона розповіла про останню тенденції: за останні п'ять років ціни на житло для студентів в цих містах зросли приблизно на 15-20%. Але і це не межа.

Найдорожчими містами в плані орендної плати за проживання для студентів вважаються Франкфурт-на-Майні (17 євро/м2 орендованого житла) і Мюнхен (18 євро/м2 орендованого житла).

На більш прийнятні ціни можна розраховувати тільки в тих містах, де немає великих університетів. А ось наявність вищого навчального закладу, в якому навчається багато студентів - дуже суттєвий фактор для високих цін на житло. Наприклад, в таких, порівняно невеликих містах як Мюнстер, Гейдельберг, Геттінген, Марбург або Фрайбург ціни на житло можна порівнювати зі столичними.

Існує і географічна закономірність ціни на житло. У багатьох великих містах на півночі житло дешевше, ніж на півдні, а на сході - дешевше, ніж на заході.

Вартість проживання в студентському комуналці приблизно на третину нижче, ніж вартість оренди окремої житлоплощі. Самий сприятливих місто для студентського гаманця - Лейпциг. Також, суттєво заощадити на проживанні можна і в Дортмунді, Галле, Білефельді і Бохумі.

Широкий вибір - це не про нас

Високі ціни на проживання - це далеко не остаточний список проблем, пов'язаних з житлом. Відсутність житлоплощі - ось проблема! Уявіть, що ви, шляхом складних рухів тіла, надійшли в бажаний університет. Здається, що всі труднощі позаду. А тут житло псує все задоволення! Тому подумайте про це заздалегідь.

Можливість отримати місце в гуртожитку в багатьох містах перетворилася на привид. Всі про нього знають, але тільки рідкісним щасливчикам вдається укласти житловий договір і заселитися в кімнату.

Юрген Моргенштерн, представник Товариства сприяння студентам ВНЗ пояснює: «У Берліні 35 студентських гуртожитків, які розраховані лише на 9500 жителів. В даний момент в вищих навчальних закладах Берліна вчиться 150 000 студентів. »

«П'ять місяців я перебував в черзі. Кілька разів у мене запитували, чи потрібно мені ще житло », - згадує один з абітурієнтів. У минулому році він переїхав з північній частині Німеччини в Берлін.

Пропозицій про оренду кімнати він так і не отримав. Станом на квітень 2013 року в черзі на місце в столичних гуртожитках було 900 (!) Чоловік. Юрген Моргенштерн прогнозує: «Швидше за все, більше половини заявників до початку літнього семестру так і залишаться без відповіді».

Новий феномен

Відсутність прийнятних варіантів для житла в німецькій столиці - відносно новий феномен. Три роки тому близько 10% кімнат у студентських гуртожитках були вакантними. А сьогодні Берлін належить до міст з гострим дефіцитом житла. Гірше справи йдуть тільки в Бремені.

Гарантія та запасні варіанти

Експерти поки не прогнозують істотних змін на ринку студентського житла. Абітурієнтам найкраще запастися часом і терпінням. У будь-якому випадку, необхідно мінімум за пів року до від'їзду познайомитися з житлової ситуацією в місті, де ви маєте намір навчатися. Це зробити можна, вивчивши оголошення на онлайн - ресурсах:

  • Studenten-WG.de
  • Immowelt.de
  • Studenten-wohnung.de
  • WG-gesucht.de

Тут можна і залишити своє оголошення про пошук житла. Якщо вам дуже пощастить, то ви знайдете людину, з яким можна разом знімати квартиру. Єдине: розглядаючи надійшли до вас пропозиції, будьте уважні. Багато студентів повідомляють про випадки обману, коли аферисти наперед вимагали гроші, ще до огляду вакантної житлоплощі.

До тих пір, поки не знайдете заповітну житлоплощу, будьте готові розглянути всі існуючі варіанти. Деякі студенти розміщуються в бюджетних готелях, деякі - в хостелах, а деякі знаходять тимчасовий притулок у знайомих або друзів. Бувають навіть такі відчайдушні студенти, які заселяються в сусідньому містечку і щодня витрачають на дорогу кілька годин.

Таблиця витрат студента, який навчається в Німеччині

Стаття витрат Кількість
Оренда житла 300-450 євро/міс.
Харчування 150-200 євро/міс.
Проїзд по місту 35-50 євро/міс.
Медична страховка 90-150 євро/міс.
Оплата за навчання, навчальні матеріали 80-100 євро/міс.
Засоби комунікації (Телефон, Інтернет) 40-80 євро/міс.
Одяг  
Розваги (Хобі, вихідні дні)  

Порівняльна вартість житла:

З півночі на південь: C заходу на схід:

Гамбург:

  • Апартаменти 320-400 євро / міс.
  • WG в гуртожитку - 250-350 євро / міс.
  • WG в квартирі: 2 кімнати: 600-900 євро / міс.

Мюнхен:

  • Апартаменти 340-420 євро / міс.
  • WG в гуртожитку - 260-330 євро / міс.
  • WG в квартирі: 2 кімнати: 700-900 євро / міс.

Ессен:

  • Апартаменти 250-380 євро / міс.
  • WG в гуртожитку - 250-350 євро / міс.
  • Einzelzimmer 250-360 євро / міс.
  • WG в квартирі: 2 кімнати: 500-800 євро / міс.

Дрезден:

  • Апартаменти 250-350 євро / міс.
  • WG в гуртожитку - 250-300 євро / міс.
  • WG в квартирі: 2 кімнати: 500-750 євро / міс

* Апартаменти - оренда квартири
* WG - загальний знімання житла, ціна за двох.

Оцініть статтю:

Програму оцінили 11 людей
На сьогодні одним з дуже важливих факторів при виборі навчального закладу в Німеччині є можливість підібрати недороге житло для студента. Скільки буде коштувати проживання і від чого залежать ціни? Проживання для студента в Німеччині: вартість
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X