Безкоштовна освіта в Польщі - Карта поляка для українця

20 березня 2017

Багато хто з нас чув, що в Польщі можна вчитися безкоштовно, маючи Карту поляка. В інтернеті легко знайти десятки сайтів і форумів сумнівного змісту про те, як легко і просто вступити в польський університет, причому абсолютно безкоштовно.

Начитавшись таких " шкідливих " рад, українські студенти і їх батьки звертаються до освітньої агенції, в надії що їм допоможуть поступити на безкоштовне навчання в Польшу. Але тут раптом дізнаються, що все не так просто - не в усі вузи можна поступити, та й карту поляка отримати може не кожен.

У цій статті ми розставимо всі на свої місця - що таке Карта поляка, і в яких університетах Польщі може безкоштовно навчатися український студент.

Що таке Карта поляка

Карта поляка – це документ, отримати який можуть громадяни України, країн СНД і Балтії, якщо зуміють підтвердити свою приналежність до народу Польщі (а саме, якщо є мінімум один близький родич - поляк).

"Карта поляка надає деякі права і переваги, але не гарантує їх 100% получение"

Власнику Картки надається ряд переваг в порівнянні з іноземними громадянами, але ніяких виняткових прав Карта не дає. Основною метою її введення в обіг держава ставила підтримку національних особливостей поляків серед населення країн СНД і Балтії.

Бажаючим отримати Карту поляка потрібно пам'ятати, що цей документ:

  • не дає права на отримання польського громадянства в обхід встановлених правил
  • не є постійним дозволом на проживання або дозвіл на роботу
  • не скасовує необхідності отримувати візу на в'їзд до Польщі і дотримуватися умов її видачі
  • не замінює документа, що підтверджує особу, а пред'являється з ним разом

Переваги власника карти

Власник Картки поляка отримує певні переваги перед іншими іноземними громадянами. Серед них:

  1. право на безкоштовне отримання тривалої багаторазової візи, що дозволяє перетинати кордон Польщі без додаткових дозволів, запрошення і т.д.
  2. право на легальну роботу на території Польщі без необхідності отримувати додатковий дозвіл на роботу
  3. право на підприємницьку діяльність на умовах звичайного польського громадянина
  4. право на безкоштовне відвідування всіх музеїв країни
  5. право на проїзд в залізничному транспорті зі знижкою в 37% в поїздах і електричках у внутрішньому сполученні
  6. право на отримання безкоштовної медичної допомоги в екстрених випадках на умовах, аналогічних з польськими громадянами
  7. право на отримання освіти на умовах польських громадян. При цьому зберігається можливість звертатися за допомогою або стипендіями, які сплачуються іноземним громадянам
  8. право на отримання фінансової допомоги, яка надається полякам, які перебувають за кордоном. Виділяє допомогу держава або місцеві органи самоврядування.

Перспективи освіти в Польщі з Картою поляка

Варто відзначити, що найчастіше право на освіту на умовах польських громадян, іноземці трактують, як право на безкоштовне навчання. Це не так. Іноземний абітурієнт може розраховувати на безкоштовне навчання, якщо він надходить в державні вузи Польщі. Однак воно не надається в обов'язковому порядку всім, хто побажав подати документи. Карта всього лише дає право брати участь в конкурсі під час вступу нарівні з іншими поляками.

При бажанні потрапити в число бюджетників потрібно надати свій атестат з оцінками, вже переведеними в оцінки польської системи навчання. Атестат будуть порівнювати з іншими аналогічними документами – вільне місце дістанеться власникові кращого атестата.

У ряді універсітетів обов'язковими можуть бути усні іспити. В цьому випадку претендент також повинен буде брати участь у відборі нарівні з іншими абітурієнтами. Перевагу віддадуть тому, хто краще складе іспит. Щоб на рівних конкурувати з поляками, знадобиться знання польської мови на високому рівні.

Дуже часто надходять воліють рік витратити на доскональне вивчення мови, і тільки потім приносять документи до вузу.

В які університети можна поступати на безкоштовне навчання

Список державних вузів, в яких володар Карти поляка отримає шанс спробувати свої сили під час вступу на бюджет, містить 132 вуза, але виділити можна 7 найбільш рейтингових:

  1. Державний Варшавський університет. Є найвідомішим вузом країни. У 2016 році йому виповнилося 200 років.
  2. Університет в Білостоці. Заснований в 1987 році і вже встиг зібрати до 16 тис. Студентів під своїм дахом.
  3. Ягеллонський університет у Кракові. Один з найстаріших – дозвіл на його будівництво було отримано ще королем Казимиром Великим в 1364 році з рук Папи Римського.
  4. Університет Миколи Коперника в Торуні. Дуже розрісся з року свого заснування – 1946. Завжди привітний до іноземців, і радісно їх підтримує.
  5. Гданьскій універсітет функціонує з 1970 року. Прославився тим, що регулярно змінює програми та умови вступу, тому цікавитися ними потрібно перед самим вступом.
  6. Вроцлавська політехника. Працює порівняно недавно – з 1945 року. Здебільшого його відкриття є прямою заслугою Львівської Політехніки та Університету Яна Казимира у Львові.
  7. Медичний універсітет в Лодзі. У Польщі спостерігається постійна нестача медпрацівників, так як медичну освіту надають тільки державні вузи. Якщо власникові Карти поляка вдасться здати іспити, він може розраховувати на безкоштовне навчання. Для інших вартість освіти обійдеться дорого – в середньому 10 тис. євро в рік.

Інші бонуси при вступі

Університети в Польщі, крім можливості отримати безкоштовну освіту кільком щасливчикам, надають ще набагато більшій кількості студентів можливість скористатися знижками. Наприклад, Університет природооблаштування у Вроцлаві пропонує 30% знижку студентам, які мають Картою поляка, яка підтверджує наявність польських коренів.

Про всіх бонуси і можливості ви завжди можете дізнатися на сайті цікавить вас вузу або звернувшись до приймальної комісії.

Безкоштовна освіта в Польщі для тих, у кого немає Карти поляка

Навіть якщо в українського студента немає Карти поляка, але є добре знання польської мови та атестат з високими оцінками, безплатне навчання в Польщі може також стати реальністю.

"Деякі польські вузи виділяють безкоштовні місця для іноземних студентів, у яких немає Карти поляка. Це реальний шанс отримати знижку або вчитися безкоштовно - але конкурс тут дуже високий"

Не лише державні, а й приватні вузи виділяють певну кількість безкоштовних місць для іноземців. Нижче представлений список вузів, які оголосили про наявність безкоштовних місць для іноземців на 2016/2017 навчальний рік.

Звичайно, вступ відбувається на конкурсній основі:

1. Сілезьський універсітет в Катовіцах виділяє 250 безкоштовних місць для іноземців. Знадобиться здати іспит з державної мови та надати атестат

2. Економічний універсітет в Катовіцах. Безкоштовне навчання є і на бакалавраті, і на магістратурі. На відміну від багатьох вузів, які відмовляють бюджетникам в стипендії, цей залишає за собою право відповідати задовільно на прохання студентів про призначення допомоги. Крім традиційних атестата і іспиту, доведеться пройти співбесіду по скайпу і підготувати есе.

3. Політехнічний університет в Лодзі пропонує 26 місць для іноземців. Умови вступу: здача іспиту з польської мови і оцінка атестату

4. Лодзинский Університет. Його сенат вирішив давати автоматичну знижку в 50% всіх громадян з України, що надходять вчитися. Ті, хто вступить цього року, будуть платити за навчання половину суми до самої здачі диплома

5. Варшавський політехнічний інститут пропонує іноземним студентам 57 безкоштовних місць на бакалавраті і ще 47 – на магістратурі. Всім бажаючим потрібно здати атестат і екзамени.

6. Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні. Для іноземців згідно з розпорядженням ректора діє знижка в 50%. Надходження традиційне – екзамен з мови та атестат.

7. Люблінський політехнічний університет. Повна вартість навчання 2 тис. Євро на рік, але ті, хто цього дійсно потребує, можуть написати заяву ректору і отримати знижку близько 50%.

8. Педагогічний університет в Кракові. Будь-який іноземець може звернутися до ректора і отримати знижку до 50%

9. Університет фінансів та бізнесу Вістула у Варшаві. Надходження відбувається на конкурсній основі. Перші 10 осіб навчатимуться безкоштовно і навіть отримають додаткові подарунки – ноутбук або Айпад, а також 3 місяці навчання на мовних курсах безкоштовно. Ті, хто займуть місце з 11 по 20-е, отримають 50% знижки при надходження на навчання англійською мовою і 25% - на польському, плюс 2 місяці безкоштовних мовних курсів. Розмістилися з 21 по 50-е місце отримають 25% знижки на навчання англійською мовою, 15% - на польському і 1 місяць безкоштовного навчання польської мови.

10. Вища банківська школа у Вроцлаві. Тут є 10 місць на бакалавраті і 10 місць на магістратурі, по одному на кожен факультет. Здавати потрібно буде тільки атестат і продемонструвати гарне знання мови.

Вимоги до одержувача карти

  1. Одержувач повинен бути громадянином України, однією з країн СНД чи Балтії.
  2. Мінімум один з близьких родичів аж до прабабусь-прадідусів повинен бути поляком. Або в наявності повинна бути довідка від польської організації, яка підтверджує активну участь претендента в життя польської меншини на протязі не менше трьох останніх років.
  3. Необхідно вільно спілкуватися польською мовою.
  4. Традиції країни і культуру потрібно знати хоча б в загальних рисах.
  5. У одержувача не повинно бути громадянства Польщі або постійного виду на проживання в країні.
  6. Одержувач не повинен бути фігурантом справ, пов'язаних зі шкодою державі прямо або побічно, втручанням в його політику, оскверненням іміджу. Також, претендент не повинен бути помічений у висловлюваннях безстороннього характеру на адресу Польщі.

Чи не є обов'язковою вимогою підтвердження польського походження відповідно до положень закону про репатріацію, затвердженого 09.11.2000 р, але отримати Карту така особа може.

Як самостійно отримати карту поляка

"Карту можна легко оформити самостійно, для цього не обов'язково шукати агентство"

Почати потрібно з надання заяви та доданих до неї всіх необхідних документів найближчим до місця постійного проживання консульство Польщі.

Після того як вони будуть оброблені і перевірені, підтверджено їх відповідність необхідним даними, залишиться отримати Карту. Зазвичай її вручає консул. Консульський збір в цьому випадку не стягується, гарант прав і можливостей, ідентичних польським громадянам, видається безкоштовно.

До заяви додаються:

  1. Копія документа, що підтверджує особу претендента
  2. Копії документів, що підтверджують національність і громадянство всіх перерахованих в заяві родичів (це можуть бути польські документи, що підтверджують особу, свідоцтва про народження, атестати про отримання освіти, військові квитки, що підтверджують службу в польських військах і так далі & mdash; повний список документів дивіться на сайті посольства).

Термін дії Карти 10 років. За 3 місяці до його закінчення необхідно повідомити консула про продовження на наступні 10 років. Документ може втратити актуальність, якщо власник отримає громадянство або посвідку на проживання в Польщі. У разі втрати Карти консул видасть дублікат.

Відмова у видачі карти

Відмовити у видачі консул має право, якщо порушений хоч один пункт, що перелічені вище. Також, відмовою карається будь-яка неправдива інформація, зазначена в заяві або доданих документах.

Карта може бути вже вручена, але пізніше оголошена недійсною, якщо з'ясувався обман або одержувач поводиться образливо по відношенню до Польщі.


Тепер ви знаєте все про Карту поляка, які переваги вона дає і хто може її отримати.

Отримати освіту в Польщі може будь-який український студент, не залежно від того, є у нього карта чи ні. Дивіться список найпопулярніших польських університетів і вартість навчання на сторінці Вища освіта в Польщі.

А якщо у вас залишилися питання або ви хочете залишити заявку і почати вступ:

Оцініть статтю:

Програму оцінили 8 людей
Багато хто чув, що в Польщі можна вчитися безкоштовно - начитавшись "шкідливих" рад українські студенти і батьки звертаються в агентство з освіти, в надії що їм допоможуть поступити безкоштовно Безкоштовна освіта в Польщі - Карта поляка для українця
Вся основна інформація у нашому Telegram чат-боті SIMPLEX.UA:
Відкрити telegram
X